Cei mai mulți dintre noi, atunci când vorbim sau când ne imaginăm o sirenă ne ducem cu gândul la un film văzut sau la cum arată sirenele în cărți.

Mai exact, partea inferioară este asemănătoare cu un pește, iar partea superioară seamănă cu o femeie frumoasă cu chip de om. Dar oare ce sunt, de fapt, sirenele? Există acestea și sunt ca în filme sau sunt doar un mit?

Atât oamenii maturi, cât și copiii au aceeași viziune atunci când se gândesc la o sirenă, deoarece imaginația noastră a fost amplificată cu ceea ce am văzut în cărți sau în majoritatea filmelor în care acestea erau personaje principale.

Cu toate acestea, istoria sirenelor este mai mult de atât și a făcut parte din folclorul multor culturi de pe glob.

Originea poveștilor cu sirene

Dacă ne gândim la poveștile cu sirene, oare care este evoluția lor și de unde a început totul? Pentru a înțelege istoria lor trebuie să începem de la început, adică de la sirenele grecești.

În istoria din epoca medievală greacă este cunoscut faptul că de la sirena din mitologia greacă au început toate poveștile cu sirene. Pe timpuri, se spunea despre acestea că au fost păsări, dar care aveau cap de om.

Acest lucru se întâmpla în perioada greacă, deoarece în perioada clasică ce a urmat despre sirene se spunea că au fost jumătate pești și jumătate oameni.

În Evul Mediu s-a pus din ce în ce mai mult accentul pe faptul că sirenele au o coadă de pește și o față de om, iar de cele mai multe ori acest lucru se regăsea chiar și în artă.

Mai multe despre sirene

În culturile medievale s-a vorbit mult timp despre sirene și acestea au fost descrise în diferite moduri, alături de multe creaturi sinistre și chiar giganți.

Despre sirene s-a spus foarte mult timp că aceste seduceau marinarii și se aseamănă foarte mult cu sirenele din alte mitologii. Spre exemplu Rusalka, Charybdis și Scylla.

Despre acestea se știa că trăiesc lângă sirene, erau de gen feminin și trăsăturilor lor erau asemănătoare cu cele pe care le are un pește.

Când vorbim despre sirene și Scylla putem observa o diferență destul de mare, deoarece despre sirene se spunea că sunt frumoase și au un șarm aparte, în timp de Scylla era destul de dură și violentă, un monstru care avea ca scop să distrugă marea.

Cu toate acestea, anumite persoane se gândeau că totuși există o asemănare între cele două deoarece Scylla era o creatură care avea două cozi, iar acest lucru i-a făcut pe oameni să se gândească la ea ca la o sirenă.

Sirenele există? Sursă: Fotografie generată de AI
Sirenele există? Sursă: Fotografie generată de AI

Sirenele în lumea modernă

Marinarii din secolul XVIII-lea au povestit de multe ori că au văzut în apa oameni cu coadă, iar ei pretind că au văzut sirene.

În mare există tot felul de creaturi pe care oamenii încă nu le-au descoperit și nu se știe dacă le vor descoperi vreodată. Cu toate acestea, marinarii s-ar putea să confunde sirenele cu lamantinul din America și Caraibe, deoarece sunt foarte asemănătoare și sunt confundate des cu sirenele.

Despre marinari se mai spune că au văzut lamantini după o perioadă destul de lungă de stat pe mare și multă băutură, motiv pentru care nu sunt o sursă sigură. Aceste specii reușesc să își întoarcă capul la fel ca oamenii.

Pe lângă aceste aspecte, lamantinii au și o coadă plată ceea ce face confuzia să fie și mai mare. Din păcate pentru ei, în ultimul timp au dus o luptă grea pentru supraviețuire, deoarece din cauza dimensiunilor destul de mari și a faptului că se mișcă foarte încet, sunt prinși în plase sau chiar uciși de unii pescari.