Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Află câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru a le monta, dar și ce amenzi vor primi proprietarii care nu respectă legea!
Cât costă repartitoarele de căldură?
Factura la încălzire va fi calculată de la 1 ianuarie, pe baza informațiilor transmise de repartitoarele montate pe calorifere. În România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în capitală.
Legea pentru montarea repartitoarelor de căldură a fost adoptată încă de anul trecut, însă Parlamentul a decis prelungirea termenului până la 31 decembrie 2024.
Deși foarte mulți români nu sunt de acord cu această măsură, mai multe persoane au montat deja repartitoarele. Cei care nu vor respecta noile cerințe europene riscă amenzi cuprinse între 500 – 1000 de lei.
Citește și: Trucuri pentru o factură mai mică la gaze. Vei economisi mulți bani iarna aceasta
Prețul unui repartitor nu este atât de mare, însă trebuie să ne gândim câți bani vom plăti pentru toate caloriferele. Costurile de montare ale unui astfel de dispozitiv sunt, în medie, 200 de lei. Ulterior, firmele care citesc repartitoarele cer lunar de la consumatori, în medie, 7 lei pentru un singur calorifer, potrivit digi24.ro.
Astfel, pentru un apartament cu două camere și 5 calorifere, proprietarii pot plăti chiar și 1000 de lei în următoarea perioadă.
Ajutor de la stat pentru montarea repartitoarelor de căldură
Anul acesta, Ministerul Energiei oferă un sprijin financiar românilor care nu își permit costurile montării de repartitoare. Potrivit proiectului, ajutorul este în valoare nominală de maxim 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă.
Pot beneficia de acești bani persoanele și familiile vulnerabile cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, care îndeplinesc condițiile legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate. Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani.
Sprijinul se acordă numai după montarea repartitoarelor de căldură de către o societate prestatoare de servicii energetice agreată și pe baza procesului verbal de montare şi a facturii. Banii pot fi utilizați până la data de 31 decembrie 2024.
Citește și: Știai că faci această greșeală când setezi termostatul? Iată ce temperatură ar trebui să ai iarna în casă
„Oferim în premieră și un mecanism de finanțare concret, demonstrând angajamentul față de sprijinirea românilor în procesul de modernizare energetică.
Aceasta este o dovadă a faptului că Parlamentul României nu se limitează la prorogări de termene, ci vine cu soluții viabile și susținute financiar din Fondul pentru Modernizare.
M-am asigurat astfel că niciun român nu va fi penalizat în această perioadă de sărbători și nici ulterior pentru neinstalarea repartitoarelor.”, a transmis Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, potrivit energie.gov.ro.