În sezonul rece, menținerea unei temperaturi optime în casa ta este esențială. Deși nu este ger afară, avem tendința să setăm termostatul cu câteva grade în plus, față de cât este recomandat. Iată ce temperatură ar trebui să ai în casă!

Ce temperatură ar trebui să ai iarna în casă

Potrivit specialiștilor, o temperatură potrivită într-o locuință ar trebui să fie 20 – 22 de grade Celsius. Persoanele care au un sistem individual de încălzire pot reduce considerabil costurile facturilor pe timp de iarnă, dacă aleg să seteze termostatul la aceste valori.

În zilele geroase, cu cât în casă este mai cald, cu atât energia termică se va pierde mai repede spre exterior. Dacă optezi pentru o temperatură mai scăzută, căldura se poate pierde mai lent.

Mai mult decât atât, prin menținerea unei temperaturi constante, dar nu excesiv de ridicată sau scăzută, vei reduce semnificativ consumul de încălzire. Fluctuațiile mari de temperatură pot slăbi sistemul imunitar și favoriza apariția răcelilor.

Citește și: Ajutor de încălzire în 2024: Actele de care ai nevoie pentru a solicita sprijinul financiar

Temperatura potrivită pe timpul nopții

Pe timpul nopții, temperatura optimă nu ar trebui să depășească 17 – 19 grade Celsius. Experții susțin că somnul poate fi mai odihnitor și nu va fi întrerupt, atunci când termometru nu va depăși aceste valori. În plus, facturile la căldură vor fi mult mai mici. O cameră bine izolată te va ajuta să menții o temperatură constantă pe tot parcursul nopții.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o temperatură de aproximativ 18 grade Celsius pentru un adult. Persoanele cu probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să seteze termostatul sub 16 grade.

În ceea ce privește temperatura optimă a locuinței, pentru persoanele cu dizabilități, vârstnici și copii, nu ar trebui să fie mai mică de 20 de grade Celsius, scrie evz.ro.

Temperatura casei
Temperatura în casă, pe timp de iarnă. Imagine generată de IA/DALL-E

Temperatura optimă pentru copii și bebeluși

Tot mai mulți părinți au tendința de a seta termostatul la temperaturi ridicate în perioada rece a anului, de teama ca cei mici să nu se îmbolnăvească. Specialiștii recomandă menținerea unui nivel optim de căldură, deoarece mecanismele de termoreglare ale copiilor nu sunt complet dezvoltate, iar diferențele de temperatură le pot crea disconfort.

În plus, nivelul de umiditate este esențial pentru casa ta. Dacă optăm pentru temperaturi mari sau scăzute, aerul devine mai uscat. Pentru monitorizarea temperaturii camerei si a gradului de umiditate, este indicat sa instalezi un termohigrometru. Acesta poate indica ce grade sunt în încăpere dar și umiditatea, ale cărei valori normale sunt cuprinse intre 30% si 60%.