Luna este cunoscută ca fiind satelitul natural al planetei noastre. Ei bine, cele două se și aseamănă destul de mult, potrivit cercetătorilor. Una dintre asemănări este faptul că există cutremure pe Lună. Da, ai citit bine. Iată de ce și cum se produc aceste fenomene care, pentru moment, sunt un real mister!
Cutremure pe Lună?
Cutremurele selenare superficiale apar aproape de suprafața Lunii, la doar sute de kilometri adâncime în crustă. Asemănătoare cutremurelor de pe Pământ, cutremurele selenare superficiale sunt cauzate de falii din interiorul Lunii și pot fi suficient de puternice încât să provoace daune clădirilor, echipamentelor și altor structuri create de om.
Dar spre deosebire de cutremurele de pe Pământ, care tind să dureze doar câteva secunde sau minute, cutremurele selenare superficiale pot dura ore întregi și chiar o întreagă după-amiază. Un bun exemplu ar fi cutremurul selenar de magnitudine 5 înregistrat de rețeaua seismică pasivă Apollo în anii 1970, pe care echipa de cercetare l-a conectat la un grup de falii detectate mai recent de Lunar Reconnaissance Orbiter.
Cutremurele lunii sunt cauzate de impactul meteoroizilor care lovesc suprafața lunii. Ele sunt, de asemenea, declanșate de structura și temperatura Lunii, precum și de atracția gravitațională a Pământului. Cercetătorii au dezvoltat algoritmi pentru a determina cu precizie momentul de sosire a undelor seismice, pentru a măsura puterea acestora și pentru a identifica direcția sursei lor.
Aceștia au găsit două surse principale de tremurătură: vibrațiile modulului lunar, care a fost lăsat în urmă de astronauții Apollo 17 în timp ce se făceau înregistrări seismice și cutremure termice ale lunii. Cercetătorii au observat, de asemenea, din datele lor, că temperaturile mai calde au fost asociate cu citiri mai lungi pe înregistrările seismogramei. Asta înseamnă tremurări mai lungi pe durata cutremurelor lunii. Se crede că acest lucru se poate datora faptului că temperaturile au afectat proprietățile rocilor și materialelor de pe suprafața Lunii.