Postul este o perioadă în care credincioșii renunță la alimentele de origine animală. Chiar dacă produsele „de dulce” sunt interzise, gospodinele găsesc mereu soluții pentru deserturi de post, fără lapte și ouă. Iată câteva idei de rețete!

3 deserturi de post gustoase

Rețetele pentru deserturi de post pot fi foarte gustoase, chiar dacă renunțăm la ingrediente precum ouăle, brânza, laptele sau untul. Există o mulțime de opțiuni dulci, sănătoase și surprinzător de simple, care respectă tradiția postului. Am pregătit 3 exemple potrivite, care te vor cuceri!

1. Rețetă de plăcintă cu mere de post

Ingrediente aluat

  • 12 linguri de apă minerală;
  • 12 linguri de ulei de floarea-soarelui;
  • 12 linguri de zahăr;
  • 12 linguri de făină;
  • 1 praf de copt;
  • 1 praf de sare;
  • 1 linguriță esență de vanilie.

Ingrediente umplutură

  • 1 kg de mere;
  • 150 grame de zahăr;
  • 1-2 lingurițe scorțișoară;
  • zeama de la 1/2 lămâie,
  • miez de nucă, opțional.

Citește și: 3 rețete cu pește pentru postul Crăciunului. Vezi care sunt ingredientele necesare pentru preparate gustoase și sănătoase

Mod de preparare

  • Într-o oală se amestecă apa minerală, uleiul de floarea-soarelui și zahărul, apoi se pun pe foc. Înainte de punctul de fierbere, luați vasul de pe aragaz, apoi încorporați făina treptat, împreună cu praful de copt și sarea.
  • Adăugați făină până când obțineți un aluat moale și ușor de manevrat, care nu se lipește.
  • Frământați aluatul câteva minute până devine elastic. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lasați-l să se odihnească 10-15 minute.
  • Spălați merele și curățați-le de coajă, apoi dați-le pe răzătoarea mare.
  • Puneți merele rase într-o cratiță, adăugați zahărul și zeama de lămâie. Căliți la foc mediu, amestecând din când în când, până când merele își lasă sucul și se înmoaie.
  • Adăugați scorțișoara, luați cratița de pe foc și lăsați compoziția să se răcească ușor.
  • Împărțiți aluatul în două. Întindeți prima foaie, apoi o așezați în tavă. Adăugați umplutura de mere într-un strat uniform.
  • Întinde și a doua parte de aluat și acoperă umplutura de mere. Înțepați ușor aluatul de deasupra cu o furculiță, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.
  • Puneți tava cu plăcintă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coaceți aproximativ 35-40 de minute sau până când devine aurie deasupra.
  • Când este gata, se lasă la răcit apoi se presară zahăr pudră deasupra și se porționează.
Plăcintă cu mere de post
Plăcintă cu mere, desert de post. Imagine generată de IA/DALL-E

2. Clătite de post pufoase

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 500 ml apă minerală carbogazoasă
  • 1 lingură ulei
  • 1 praf de sare
  • zahăr vanilat (opțional, după gust).

Mod de preparare:

  • Într-un bol încăpător, cerneți făina și adăugați sarea. Amestecați bine pentru a se omogeniza.
  • Adăugați apa minerală și uleiul. Amestecați cu un tel până obțineți un aluat fluid, fără cocoloașe.
  • Adăugați zahăr vanilat pentru aromă.
  • Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul să se odihnească 15-20 de minute.
  • Încălziți o tigaie antiaderentă la foc mediu. Ungeți tigaia cu puțin ulei, dacă este necesar.
  • Puneți câte un polonic din aluat în tigaie și înclinați-o pentru a întinde aluatul în strat subțire. Lăsați clătita să se prăjească pe ambele părți.
  • Clătitele de post pot fi servite calde sau reci, cu diferite umpluturi, cum ar fi gem, dulceață, ciocolată de post, miere și fructe proaspete.

Citește și: Cea mai delicioasă ciorbă de dovlecei. Este rețeta perfectă pentru postul Crăciunului

3. Negresă de post

Ingrediente

  • 300 ml apă minerală
  • 200 g zahăr
  • 250 ml ulei
  • 50 g cacao
  • 400 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g nuci
  • 100 g gem de fructe.

Mod de preparare

  • Într-un bol încăpător amestecați zahărul, uleiul și cantitatea de cacao.
  • Adăugați făina, praful de copt, nuca măcinată și gemul.
  • Amestecați până obțineți o compoziție omogenă.
  • Răsturnați aluatul într-o tavă tapetată.
  • Coaceți la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 – 50 de minute.