Iată ce sărbătoare este pe 9 august 2024! În fiecare an, pe aceeași dată, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Matia, cel care a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos. Iuda l-a trădat pe Iisus, așadar locul său a fost cedat celui care îl merita.

„Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a cazut Iuda, ca să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli” (Fapte 1:23-26)”.

Curiozități despre viața lui Matia. Ce nu e bine să faci pe 9 august?

Deoarece la un moment dat nu a vrut să-și lepede credința în Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost condamnat la moarte prin lapidare. Precis, sfântul a fost ucis cu pietre, iar mai apoi i-a fost tăiat capul cu o secure, potrivit Ziua de Constanța. Moaștele sale au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, în anul 324, iar o parte din ele a fost trimisa în Trier, Germania. La un moment dat ele au fost mutate în biserica abației benedictine, scrie Creștin Ortodox.

Interesant este faptul că Sfântul Matia este considerat un martor ocular al minunilor și învățăturilor lui Hristos, precum și un propovăduitor al Evangheliei în mai multe țări.

Imagine cu Sfântul Matia. „Sursă: Doxologia”

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei 10 mucenici care au pătimit pentru icoana de aramă a Mântuitorului Iisus Hristos, ce era așezată deasupra „Porții de aramă”, zidită de binecredinciosul împărat Constantin cel Mare (306-337) în Constantinopol.

Nu doar vineri, 9 august, ci până pe data de 15 august creștinii trebuie să țină postul Adormirii Maicii Domnului. Sâmbăta și duminică este dezlegare la vin și untdelemn, însă nu se fac nunți.

Rugăciunea pentru iertarea de păcate și greșeli

„Sfinte Apostole Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre. (…) Cu strălucirile cuvintelor tale cele Dumnezeieşti, ai ars înşelăciunea celor vicleni şi pe credincioşi ai luminat a cânta venirea în Trup a Stăpânului tuturor şi ai râvnit patimii Lui celei Dumnezeieşti.

Pentru aceasta, adunându-ne, cu veselie săvârşim sfinţită pomenirea ta şi cu un glas grăim către tine: Sfinte Matia, Apostole, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.”