Nu o să-ți vină să crezi ce reguli noi trebuie să respecte elevii în noul an școlar! Deja ele au fost puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației.
Mai precis, există 2 proiecte, respectiv Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi Statutul elevului. În ceea ce-l privește pe cel din urmă, modificările se bazează în principal pe desfășurarea orelor de curs în condiții normale, fără utilizarea telefoanelor mobile. Desigur, ele pot fi folosite doar în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, notează edu.ro.
În caz contrar, „nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.
Ce reguli noi trebuie să respecte elevii?
Mai mult, ”camera de detenție” ar putea reprezenta pedeapsa elevului. În cazul în care acesta nu are un comportament adecvat la ore, profesorii pot să ceară supravegherea lui de către un alt cadru didactic, într-o sală special amenajată. Părinții vor lua la cunoștință aceste fapte.
Totodată, sancțiunile pot fi și de tipul retragerii temporare sau pe durata întregului an şcolar a burselor, mutării disciplinare la o clasă paralelă sau elevul poate fi suspendat pe o anumită durată de timp. La finalul fiecărui modul de învățare, elevul primește o notă la purtare, la final făcându-se o medie, în funcție și de absențele acumulate.
Cât despre Regulament, acolo este stipulat faptul că uneori, în situații excepționale, cursurile fizice pot fi suspendate, activitatea continuându-se în online. În noul an, unitățile ar putea fi obligate să facă publică autorizaţia de securitate la incendiu, dar şi autorizaţia sanitară de funcţionare.
Tot acolo se vorbește și despre interzicerea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contra cost cu elevii.
S-ar putea ca în anul școlar 2024-2025, fiecare unitate să solicite purtarea uniformei școlare, potrivit unui proiect depus la Senat. Ele vor fi primite în mod gratuit.