Iată de sărbătoare este pe data de 6 august! Ziua este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, așadar este foarte importantă. În trecut, cu ocazia acestei zile Hristos și-a descoperit dumnezeirea Sa pe muntele Tabor, scrie crestinortodox.ro.

„Și a strălucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2). Deși totul a avut loc în secolul IV, sărbătoarea a început sa fie menționată abia din secolul V.

Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejeni care înseamnă schimbare.

Sărbătoare 6 august. Este zi de post?

Acum, creștinii se află în postul Adormirii Maicii Domnului, însă, pe data de 6 august, de sărbătoarea Schimbarii la Față a Domnului este dezlegare la pește. Desigur, cu prilejul acestei zile se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Se spune că odată cu această sărbătoare se anunță venirea toamnei. Foarte important este ca gospodinele să nu spele pe 6 august. În caz contrar se vor umple de păduchi şi ploşniţe, conform Libertatea. De asemenea, se spune că femeile care sunt însărcinate și vor ține cont de această sărbătoare vor avea o naștere ușoară.

Imagine reprezentativă pentru creștini. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Mai mult,  cei care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului, mai notează Unirea. Totodată, femeile nu trebuie să se spele pe cap, fie să se pieptene, deoarece nu le va mai crește părul. Se mai spune că pe 6 august fructele de toamnă ar trebui gustate, deoarece ele devin coapte.

Tot cu ocazia acestei zile se merge la biserică cu struguri, care se dau de pomană.

Rugăciune Schimbarea la Față

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.
Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”. Amin.