Sfântul Ilie 2024. Vezi ce tradiții și obiceiuri se respectă pe data de 20 iulie. Mulți nu știu că este interzis să facă unele lucruri, de aceea, acest articol s-ar putea să le fie de mare ajutor.
Sfântul Ilie 2024. Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare importantă
Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi, acesta făcând foarte multe fapte bune de-a lungul vieții sale De exemplu, acesta l-a înviat pe fiul unei văduve și a înmulțit făina și uleiul, potrivit Creștin Ortodox. În momentul în care Dumnezeu a spus că va pedepsi oamenii prin secetă, Sfântul Ilie a fost hrănit de un corb.
Despre el se spun că de fapt nu a încetat din viață niciodată, și că de fapt Domnul la dus în ceruri, fără a-l trece prin poarta morții. Într-un final el s-a înălțat pe o căruță de foc trasă de cai.
Sfântul Ilie este cunoscut și ca protector împotriva furtunilor și trăsnetelor, așadar el trebuie mereu pomenit. De asemenea, se spune că în această zi nu se mănâncă mere și nici nu se scutură pomii, deoarece altfel vin furtunile, notează Folclor Românesc.
În trecut, în unele zone din țară, fetele tinere se seara în cânepă și se tăvăleau dezbrăcate prin cultură. În cazul în care visau cânepă verde, urmau să se căsătorească cu juni. Dacă visau cânepă uscată, sortiții erau bărbații în vârstă, mai notează sursa citată mai sus.
Femeile dau de pomană, și se spune că în această zi nu se muncește deloc, scrie Buzău Media.
Tot pe data de 20 iulie este ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, Sfântul Ilie fiind ocrotitorul piloţilor.
Rugăciune Sfântul Ilie
„Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.
Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.
Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.