România este o țară cu o istorie veche de milenii, bogată în tradiții fermecătoare și obiceiuri captivante, cu peisaje impresionante care stârnesc invidia străinilor și o cultură și gastronomie extrem de diverse.

Este un spațiu unde influențele estice și vestice se combină armonios, dând naștere unei originalități distincte. Cu toate acestea, numeroase detalii despre această țară au fost ascunse sau uitate de-a lungul secolelor.

Lucruri pe care nu le știai despre România

România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, la nord de Peninsula Balcanică, pe cursul inferior al Dunării. Al doilea fluviu ca mărime din Europa, după Volga, Dunărea traversează România pe o lungime de 1.075 km, de la Baziaș până la Sulina, marcând granițele cu Serbia (235,5 km), Bulgaria (469,5 km), Republica Moldova (0,6 km) și Ucraina (53,9 km).

Are o populație de 19,6 milioane de locuitori, situându-se pe locul 12 în Europa. Majoritatea populației este de etnie română, dar există și minorități semnificative de maghiari, germani, romi, ucraineni și sârbi. București, capitala și cel mai mare oraș al țării, avea în 2023 o populație de 2,16 milioane de locuitori.

Lucruri pe care nu le știai despre România
Lucruri pe care nu le știai despre România Sursă: Fotografie generată de AI

România are toate formele de relief

România se mândrește cu singura deltă din lume care a fost declarată în totalitate rezervație a biosferei. Aceasta a fost inclusă pe lista patrimoniului natural și cultural mondial UNESCO în 1991.

Având o suprafață de 3.540 km², Delta Dunării este a doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, după Delta Volga, și cea mai bine conservată de pe continent. Majoritatea deltei se află în județul Tulcea, iar o mică parte pe teritoriul Ucrainei (regiunea Odesa). Delta adăpostește peste 360 de specii de păsări și 45 de specii de pești de apă dulce.

Curiozități despre România

Pe 31 octombrie 2012, pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie, a fost descoperită cea mai veche inscripție din lume. Aceasta ar putea demonstra existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (aproximativ 6600-5500 î.Hr.).

Cele mai vechi fosile de Homo sapiens au fost găsite în sud-vestul României și datează de acum 37.800 până la 42.000 de ani.

După Pentagonul din SUA, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire din lume.

„Sfinxul” din Munții Bucegi are aceeași înălțime ca „Sfinxul” din Egipt, ambele măsurând 8 metri.

Un brad din România, situat în Valea Arțagului, este cel mai înalt copac din Europa, având o înălțime de 60 de metri.

În 1943, profesorul Victor Diamaca din Târgu Jiu a identificat două comete, una dintre ele fiind denumită Cometa Diamaca 1943.

Mai multe curiozități despre România

Aeroportul Băneasa-„Aurel Vlaicu” se află pe locul trei în clasamentul celor mai vechi aeroporturi din lume. În anul 1909, Louis Blériot a efectuat primele zboruri aici.

În România există un sat în care locuitorii ajung doar pe scări. Este vorba despre Ineleț, un sat din județul Caraș-Severin, parte a comunei Cornereva.

În 1917, România a introdus cea mai mică bancnotă din lume, având o valoare de 10 bani și dimensiuni de 2,75 x 3,80 cm. În prezent, România este singura țară europeană unde bancnotele în circulație sunt din plastic.

Cel mai înalt cireș din Europa se găsește în satul Petrești din județul Alba, având peste 20 de metri înălțime și o coroană cu o circumferință de 50 de metri.