Specialiștii atrag atenția asupra posibilității apariției incidentelor în care oamenii sunt mușcați de șerpi în această perioadă, astfel că este esențial să se ofere recomandări pentru a gestiona astfel de situații.
Ce să faci în momentul în care te mușcă un șarpe
Toxicitatea veninului de șarpe poate fi împărțită în două categorii principale, care uneori se suprapun: hemotoxice și neurotoxice.
„Veninul hemotoxic afectează sângele şi organele, cauzând degradarea acestora şi inflamarea corpului. Muşcăturile cu venin hemotoxic sunt cele mai dureroase, deoarece ţesuturile încep să moară. Aşa cum sugerează şi numele, veninul neurotoxic afectează sistemul nervos, iar inocularea acestuia duce de la crize până la deces. Muşcăturile cu venin neurotoxic sunt cele mai letale“, a spus medicul Cristina Cornoiu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
În unele situații, șerpii pot mușca ca o formă de apărare proprie, mai ales dacă sunt deranjați sau provocați. Cea mai mare parte a mușcăturilor de șarpe au loc atunci când o persoană calcă accidental pe un șarpe în timpul unei plimbări în zone rurale, în pădure sau în alte medii naturale.
Măsuri care trebuie aplicate rapid
Există specii de șerpi cu venin periculos, capabili să injecteze toxine în mușcătura lor. O astfel de mușcătură este considerată o situație de urgență medicală, deoarece poate fi fatală dacă nu este tratată imediat.
– să rămânem calmi şi nu intrăm în panică – de obicei muşcăturile de şarpe nu sunt grave şi sunt rareori mortale
– să încercăm să ne amintim forma, dimensiunea şi culoarea şarpelui
– să menţinem partea corpului care a fost muşcată cât mai imobilă pentru a preveni răspândirea veninului în corp
– să îndepărtăm bijuteriile şi ceasurile de la membrul muşcat, deoarece acestea ar putea tăia pielea dacă membrul se tumefiază
– să solicităm asistenţă medicală imediată, conform medicului Cristina Cornoiu.
Ce NU trebuie să facem dacă ne mușcă un șarpe
– să încercăm să sugem veninul din muşcătură
– să încercăm să tăiem veninul din muşcătură sau să o facem să sângereze
– să frecăm orice în rană sau să aplicăm gheaţă, căldură sau substanţe chimice
– să punem ceva în jurul membrului muşcat pentru a opri răspândirea veninului (cum ar fi o bandă de presiune strânsă, turniquet sau ligatură), deoarece nu va ajuta şi poate provoca tumefierea sau agravarea; de asemenea, ar putea deteriora membrele, ceea ce duce la necesitatea amputaţiei
– să încercăm să prindem sau să omorâm şarpele.
În regiunile cu prezență de șerpi veninoși, este recomandat să purtăm cizme și pantaloni lungi și să evităm să introducem mâinile în goluri sau între roci. Majoritatea șerpilor sunt interesați doar de mișcările rapide, astfel că, păstrându-ne calmul, putem permite șarpelui să se retragă fără să ne pună în pericol.