Tu știai că mierea nu are un termen de valabilitate? Aceasta este extrem de delicioasă și are proprietăți la care nu te-ai fi gândit niciodată. Află în continuarea articolului de ce mierea nu expiră!

Aceasta ar fi fost folosită încă de pe timpuri în scop medical, în special pentru tratarea plăgilor deschise, scrie Cardio Science. De asemenea, interesant este faptul că Herodot scria că babilonienii antici își înmormântau persoanele decedate în miere, iar Alexandru cel Mare ar fi fost și el îmbălsămat și așezat într-un sicriu plin cu miere.

de ce mierea nu expira
Aflați de ce mierea nu expiră. Sursă: Fotografie generată de AI

De ce mierea nu expiră?

Mierea este practic un zahăr, așadar are proprietăți higroscopice, adică nu conține apă în stare natural, motiv pentru care foarte puține bacterii și microorganisme ajung să trăiască în astfel de medii cu umiditate foarte scăzută. Desigur, calitatea acestui preparat depinde foarte mult și de modul în care este păstrată în gospodăria noastră.

În cazul în care este expusă la umezeală va începe să rețină foarte multă apă, deci tot ce trebuie să faceți este să închideți bine borcanul și că îl depozitați într-un loc uscat, ferit de căldură, mai scrie sursa citată mai sus.

Cu toate astea, mierea nu ar fi recomandată pentru nou-născuți, deoarece sistemul lor digestive încă nu este dezvoltat complet și riscă să dezvolte botulism.

de ce nue xpira mierea
Motivele pentru care mierea nu expiră. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Lucruri inedite despre miere

Nu mulți știu despre conținutul mierii, deși este esențial să știm ce consumăm. Acesta este bogată în vitamine, minerale, aminoacizi, acizi organici, enzime provenite de la albine, bioflavonoizi și antioxidanți.

De asemenea, un lucru inedit este faptul că mierea nu a putut fi niciodată obținută artificial în laborator. Pentru doar un kilogram de nectar ar fi nevoie de până la 100.000 de zboruri ale albinelor, potrivit Agro Media.

Cristalizarea mierii nu este semn de alterare, ci chiar un semn al purității produsului. Așadar, în funcție de planta de pe care a fost cules nectarul, mierea se va cristaliza mai repede sau mai greu. Preparatul este extrem de sănătos pentru mușchi, inclusiv pentru inimă, previne îmbolnăvirile și crește rezistența sportivilor.

Oamenii ar putea supraviețui doar mâncând miere zilnic, conform sursei de mai sus.

Ce conține 100 de grame de miere de albine?

O porție de 100 de grame de miere conține în medie 300 de calorii, dar și următoarele:

  • Carbohidrați – 82 g (fibre și zahăr);
  • Proteine – 0,3 g;
  • Potasiu – 52 mg;
  • Calciu – 6 mg;
  • Magneziu – 2 mg;
  • Vitamina C – 0,5 mg;
  • Sodiu – 4 mg;
  • Fier – 0,4 mg.