Dacă cineva s-a gândit vreodată că felul în care lumea arată acum nu se va schimba niciodată, ei bine, se înșală. De-a lungul anilor au existat mai multe țări care au dispărut din motive bizare și de care doar foarte puține persoane își mai amintesc. Iată care sunt țările care au dispărut complet de pe hartă și care a fost motivul pentru care au fost șterse de pe fața pământului1

Țările care au dispărut complet de pe hartă

48 de state care cândva erau extrem de importate pentru omenire au dispărut complet din motive destul de neașteptate. Specialiștii susțin că durata medie de viață a unui stat extrem de aproximativ 150 de ani, însă aceasta nu au reușit să supraviețuiască nici măcar atât.

Unele dintre aceste țări erau poziționate chiar aproape de România. Este vorba de Uniunea Sovietică și Iugoslavia. Acestea au fost foarte importante pentru lumea întreagă, însă au dispărut fără nicio urmă. Acest lucru s-a întâmplat odată cu dizolvarea regimurilor politice care conduceau aceste țări.

Un alt exemplu de acest fel este cel al statului Neutral Morsnet. Acest micro stat a fost creat în anul 1816, la sfârșitul războaielor napoleoniene.  Această „țară” nu conținea decât o mină de zinc situată între Belgia și Prusia. În ciuda mărimii sale, Neutral Morsnet a supraviețuit până la finalul Primului Război Mondial. Atunci a devenit parte a Belgiei.

tari disparute, lume, harta
Țări dispărute Sursă: fotografie generată de DALL-E

Republica Sonora este alt stat care a fost șters complet de pe orice hartă a lumii. A luat naștere în anul 1853 când Wiliam Walker a încercat să revendice un teritoriu de pe coasta Mexicului. Acest oportunist a mai fost susținut de alte 50 de persoane. Autoritățile s-au sesizat și au reușit să pună mâna repede le Walker și să îl aresteze.

Atunci când vine vorba de state dispărute de pe fața pământului, putem vorbi de micro state ca cele se mai sus sau ca giganți geopolitici cum sunt Uniunea Sovietică și Iugoslavia.