Ziua de 23 august 1944 are o semnificație importantă pentru România. Dacă în perioada comunismului era celebrată cu fast, astăzi este doar o filă de istorie. Iată tot ce trebuie să știi despre lovitura de stat pe care Regele Mihai I a dat-o în această zi, în urmă cu fix 80 de ani.
23 august 1944
Astăzi se împlinesc 80 de ani de când istoria României s-a schimbat. În ziua de 23 august, Regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, primi-ministrul României și „Conducătorul Statului” de la vremea respectivă.
Ion Antonescu a fost pus în funcție de Regele Carol al II-lea prin decretul din 4 septembrie 1940 și reconfirmat de Regele Mihai I pe 6 septembrie 1940.
Odată cu decizia de a-l demite pe Antonescu s-a pus capăt întregului regim militare pe care acesta îl impusese. Acesta își însușise puteri discreționare la vremea respectivă și se aliase cu Puterile Axile. Această alianță venea la pachet cu un război care avea să fie dezastruos pentru România.
Puterile Axei erau națiunile care au luptat contra Aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele trei puteri principale ale Axei au fost Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă.
În 1944 a existat o cerere regală de armistițiu cu Uniunea Sovietică, însă Antonescu a refuzat semnarea ei și astfel războiul a continuat. A durat puțin pentru că Armata Roșie (armata Uniunii Sovietice) a invadat România. Astfel, armistițiul cu Uniunea Sovietică a fost semnat imediat și așa s-a încheiat și colaborarea cu Axa.
După demiterea lui Ion Antonescu, țara noastră a ieșit din alianța cu Axa și a anunțat încetarea unilaterală a războiului împotriva acestora. Tot atunci, România a declarat război Germaniei și Ungariei. Noul guvern al țării noastre a reușit să negocieze cu URSS și s-au obligat să le plătească despăgubiri de război și să admită pierderile teritoriale din 1940.
Ion Antonescu a fost arestat și condamnat la moarte. A fost executat la data de 1 iunie 1946, lângă închisoarea Jilava.
23 august a devenit Zi Națională
Evenimentul care a avut loc în această zi a fost întotdeauna promovat ca fiind un moment notabil comunist. În timpul dictaturii comuniste, ziua de 23 august a devenit Ziua Națională a României. Ulterior, la propunerea lui Nicolae Ceaușescu, evenimentul și-a schimbat titulatura în: „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”.
După ce regimul comunist a căzut, forurile politice au scos ziua de 23 august din lista evenimentelor sărbătorite. Regele Mihai I le-a oferit mai multe interviuri prin care a precizat un alt punct de vedere al evenimentelor de la vremea respectivă. Această zi a fost notată ulterior ca find ziua în care Transilvania de Nord s-a întors în granițele României.