Medicamentele împotriva cancerului au apărut deja pe piață în mai multe țări europene, dar și în Marea Britanie. Din păcate însă, bolnavii din România au foarte greu acces la ele, deoarece din 32, 10 din aceste medicamente nu sunt disponibile pentru rambursare, arată Snoop. Investigația coordonată de Investigate Europa s-a bazat pe o listă de 32 de medicamente pe care institutul german de cercetare IQWiG le-a evaluat ca aducând un beneficiu suplimentar „semnificativ” sau „considerabil” .
Situația este cu atât mai gravă, în condițiile în care cei diagnosticați cu boli grave trebuie să acționeze în instanță pentru a câștiga dreptul la tratament, care este destul de costisitor. Asta a făcut și o pacientă cu cancer mamar, care a trebuit să strângă bani pentru a începe tratamentul. Doar o singură doză costa peste 2.500 de euro, precizează sursa citată mai sus. Pentru că a avut câștig de cauză la proces, statul a ajutat-o cu următoarele sesiuni.
Unde se pot găsi cu ușurință medicamentele împotriva cancerului?
Printre țările unde bolnavii beneficiază de medicamentele revoluționare se numără: Franța, Germania, Olanda, Austria, Belgia, Danemarca și Marea Britanie. În țara noastră, doar pentru 5 dintre medicamente există un substitut.
Întrebarea este de ce statul român nu acționează pentru a avea aceste medicamente și pentru a-și trata bolnavii, în condițiile în care rezultatele sunt unele uluitoare, reacțiile adverse fiind reduse. Unul din răspunsuri ar putea fi lipsa banilor de la stat, dar și lipsa de interes din partea autorităților.
În România cifrele arată alarmant, cancerul pulmonar fiind cea mai frecventă cauză de deces, cu o rată a mortalității care a crescut cu aproape 11 % din 2000, arată INSP. Și în cazul celui colorectal, de sân, de prostate sau ficat statisticile sunt îngrijorătoare.
„Spre deosebire de alte state, la noi, ca și în orice alte domenii există un formalism exagerat pentru că sunt niște proceduri foarte lungi, care durează foarte mult”, a explicat un avocat pentru ProTv.
Deși medicii pot face prescripții ale medicamentelor în regim „off label”, compensarea de cele mai multe ori nu se poate face. Aceste întârzieri pun în pericol viața pacienților, care fac tot le stă în putință pentru a supraviețui.