Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine din organismul uman pentru că are o mulțime de substanțe nutritive de care avem nevoie pentru a rămâne sănătoși. Puțini știu, însă, că vitamina D mai este numită și „vitamina fericirii”. Iată de ce!

Vitamina D mai este numită şi „vitamina fericirii”

Vitamina D este produsă în mod natural atunci când pielea este expusă la soare și se găsește și în anumite alimente, cum ar fi peștele, ouăle și lactatele. Aceasta ajută la formarea oaselor și menținerea sănătății lor, alături de calciu. Pe lângă asta, vitamina D are o mulțime de roluri și beneficii în organismul nostru.

Aceasta a mai fost numită și „vitamina fericirii”, tocmai datorită importanței pe care o are în corp. Iată ce beneficii aduce:

  • Contribuie la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei și hipofizei
  • Previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor
  • Asigură o funcție neuromusculară normală
  • Are rol în reglarea ritmului cardiac
  • Este necesară pentru bună formare și dezvoltare a creierului și ajută la optima funcționare mentală pe parcursul vieții
  • Stimulează activitatea sistemului imunitar
  • Potențează funcțiile pe care le exercită vitaminele A și C în organism
  • Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoidă, scleroză în placi și bolile inflamatorii intestinale
Vitamina D, cunoscuta si ca vitamina fericirii
De ce este vitamina D cunoscută drept „vitamina fericirii”. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

În ultimii ani, vitamina D a fost considerată „o minune”, deoarece oferă protecție împotriva unor forme de cancer (cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată), împotriva infarctului, bolii Alzheimer, dar și împotriva anumitor afecțiuni cronice, precum diabetul și hipertensiunea. Toate aceste beneficii nu sunt, însă, clar dovedite, consideră experții de la Harvard, potrivit reginamaria.ro.

Care sunt sursele de vitamina D?

Organismul își ia singur necesarul de vitamina D prin simpla expunere la soare, însă aceasta poate fi introdusă în corp și prin consumul anumitor alimente, cum ar fi:

  • Cod
  • Somon
  • Ton
  • Sardine
  • Ficat
  • Carne de vită
  • Lapte și iaurt
  • Cereale fortificate
  • Portocale
  • Anumite tipuri de ciuperci
  • Margarină
  • Gălbenuș de ou