Poate vreodată în viață v-ați întrebat cum sună cel mai înfricoșător sunet de lume! Ei bine, acesta s-ar putea să vă dea fiori rece dacă vreodată vă faceți curaj să-l ascultați.
Ce reprezenta cel mai înfricoșător sunet din lume?
Așadar, cel mai bizar sunet a fost descris de unii experți ca fiind „cel mai înfricoșător din lume”, scrie Daily Mail. Mai mult, acesta ar fi fost folosit de azteci în timpul ceremoniilor de sacrificiu și se spunea că îl onorează pe zeul vântului, Ehecatl. Așadar, din curiozitate, cei mai curajoși au recreat recent zgomotul „fluierului aztec al morții”, construind o nouă versiune a legendarului instrument cu ajutorul unei imprimante 3D.
Aceștia și-au creat noile fluiere pe baza designului originalului în formă de craniu, care a fost găsit împreună cu un schelet în Mexic la în anul 1990, atunci când arheologii făceau săpături într-un templu aztec. Mai precis, fluierul era ținut în mâna unui schelet fără cap.
„Acesta a fost considerat cel mai terifiant sunet din lume. Credeți sau nu, acesta nu este un țipăt uman. Sunetul pe care îl scoate fluierul morții îți bagă frica în inimă”, a spus prezentatorul James J. Orgill, conform sursei menționate mai sus.
Inițial, specialiștii au crezut că este vorba de un fel de jucărie, iar abia după aproximativ 15 ani s-a descoperit adevărata lui întrebuințare, din pură întâmplare. Fluierul aztec al morții a atras atenția arheologilor datorită formei craniului
„A fost o descoperire surprinzătoare pentru că suna ca un țipăt de om”, a descris un expert.
Aztecii, numiți inițial mexica, au fost un popor migrator din nordul deșertului care a ajuns în Mesoamerica în anii 1300. Ei rătăceau prin lume, însă atunci când le-a apărut un semn, respectiv un vultur și un șarpe care se luptau pe un cactus, și-au ales capitala Tenochtitlan. În începutul anilor 1500, imperiul aztec se întindea de la Atlantic la Pacific și până în Guatemala și Nicaragua.
Teorii ciudate despre sunetul aztec
Există mai multe teorii legate de întrebuințarea acelui fluier. Unii cred că el era folosit de oameni pentru a-i ajuta să călătorească în viața de apoi atunci când erau sacrificați, fie era pus ca un fel de simbol al sperieturii. În funcție de mărimea instrumentului, dar și de componente, deoarece unele pot avea un fel de bilă înăuntru, el poate scoate sunete de diferite intensități. Totodată, important este și locul în care este folosit.
Muzicianul mexican Quijas Yxayotl crede că fluierul morții era folosit pentru ceremonii speciale, inclusiv de Ziua Morților, și în război.
„Cântau la peste o sută de instrumente, 100 de fluiere ale morții mărșăluind pentru a provoca un mare efect psihologic inamicului”, a explicat el.
Deja, în mediul online, fluiere asemănătoare sunt scoase spre vânzare, cei mai mulți cumpărându-le de Halloween.