Poate părea de necrezut, însă noi avem un al doilea creier în intestin. Mai precis, el este, de fapt, sistemul nervos, rolul său fiind unul crucial.
Ce este „al doilea creier” și cum funcționează?
El este numit astfel datorită capacității sale de a regla o serie de funcții digestive și fiziologice fără intervenția creierului central, scrie Weider. Despre „al doilea creier” se știe că este format dintr-o rețea de neuroni. Aceasta ne căptușește intestinele și este atât de extinsă încât unii oameni de știință au supranumit-o astfel.
Acest organ se ocupă, pe lângă digestie și excreție prin măduva spinării, cu provocarea ocazională a durerilor nervoasă. Așadar, sistemul determină parțial starea noastră mentală și joacă roluri-cheie în anumite boli din tot corpul, informează Scientific American.
„Al doilea creier nu ajută la marile procese de gândire… religia, filozofia și poezia sunt lăsate pe seama creierului din cap”, spune Michael Gershon, președinte al Departamentului de Anatomie și Biologie Celulară de la Spitalul New York-Presbyterian.
De asemenea, specialistul spune că al doilea creier poate controla comportamentul intestinal independent de creier. Complexitatea lui nu poate fi interpretată doar prin procesul de digestie.
„Sistemul este mult prea complicat pentru a fi evoluat doar pentru a se asigura că lucrurile ies din colon”, spune Emeran Mayer, profesor de fiziologie, psihiatrie și științe biocomportamentale la Școala de Medicină David Geffen de la Universitatea din California, Los Angeles.
Totodată, interesant este faptul că aproximativ 90 % dintre fibrele nervului visceral primar, vagul, transportă informații de la intestin la creier și nu invers. Multe senzații sunt neplăcute. De exemplu, stimularea electrică a nervului vag, reprezintă în fapt un tratament util pentru depresie.
Rolul sistemului nervos enteric
Cercetătorii au mai descoperit și sistemul enteric ne transmite de fapt starea noastră de spirit. Printre emoții se numără senzația de fluturi în stomac.
„O mare parte din emoțiile noastre sunt probabil influențate de nervii din intestin”, a explicat Mayer pentru sursa citată mai sus.
Sistemul nervos enteric folosește mai mult de 30 de neurotransmițători, la fel ca și creierul, și, de fapt, 95% din serotonina din organism se găsește în intestine. Medicamentele antidepresive ar fi cele care cresc serotonina. De multe ori ele provoacă probleme gastrointestinale grave, cum ar fi sindromul colonului iritabil.
Într-un nou studiu Nature Medicinestudiu, publicat online pe 7 februarie, un medicament care a inhibat eliberarea de serotonină din intestin a contracarat osteoporoza. Această boală deteriorează oasele la rozătoarele aflate la postmenopauză.