Conform calendarului ortodox, pe data de 14 noiembrie 2024, are loc Lăsatul secului pentru postul Crăciunului. Află ce semnificație are această zi pentru creștini și ce tradiții sunt respectate.
Sărbătoare mare pe 14 noiembrie 2024
Pe data de 14 noiembrie 2024 este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Această zi marchează începutul unei perioade de 40 de zile de post și reculegere spirituală, în care credincioșii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Lăsatul Secului este un prilej pentru a ne împăca dacă suntem certați, pentru a ierta și a cere iertare.
Credincioșii care aleg să postească nu vor mai consuma produse de origine animală, precum lactate, ouă sau carne, cu excepția zilelor în care vor avea dezlegare la pește.
Tot în această zi, biserica îi cinstește pe Sfântul Apostol Filip, Sfântul Ierarh Gridorie de Palama, arhiepiscopul Tesalonicului.
Citește și: Când începe Postul Crăciunului în 2024? Tradiții, obiceiuri și superstiții respectate în această perioadă
Tradiții și obiceiuri respectate de Lăsatul secului pentru postul Crăciunului
Se spune că postul Crăciunului ar fi fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun, fiindcă tăiase mâinile bătrânei Crăciunoaie, cea care a ajutat-o să-L nască pe Iisus.
De Lăsatul secului creștinii petrec în familie, cu mâncăruri din cele mai alese și mai gustoase. Apoi, în prima zi a postului Crăciunului vor începe ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.
În unele zone, resturile care rămân de la cină, sunt strânse în fața de masă, iar în dimineața următoare sunt aruncate spre răsărit, spunând: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
În mai multe zone ale țării, gospodinele schimbă toate vasele din bucătărie, cu unele special folosite doar în perioada de post. Toate oalele trebuie să fie întoarse cu gura în jos, pentru ca întreaga să fie ferită de orice pagubă sau boală, scrie traditii-superstitii.ro.
Rânduieli bisericești pentru postul Crăciunului
În postul Crăciunului, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii nu au voie să consume ulei și vin. Aceste produse sunt permise în fiecare marți și joi, dar și sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxa prăznuiește un Sfânt însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn si vin. Dacă în calendar apare cruce roșie, creștinii ortodocși au dezlegarea la pește.
Citește și: Rețete de deserturi perfecte pentru Crăciun. Îi vei surprinde pe cei dragi
În ajun, credincioșii țin post negru și aduc slavă Domnului. După asfințitul soarelui, aceștia pot mânca doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din faină și poame. Acest obicei amintește de Daniil proorocul și cei trei tineri, care au prevestit si așteptat Nașterea Mântuitorului.