Creștinii ortodocși se pregătesc de o perioadă foarte importantă din an: Postul Nașterii Domnului. Acesta începe la data de 15 noiembrie și durează 40 de zile. Iată ce lucruri sunt interzise în postul Crăciunului!
Postul Crăciunului pentru credincioși
Conform calendarului ortodox, postul Crăciunului va începe săptămâna aceasta, pe data de 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie inclusiv. Este o perioadă de rugăciune și reculegere, închinată Nașterii Domnului.
Oamenii devin mai buni, mai milostivi și se apropie mai mult de Dumnezeu. În zilele de sărbătoare și în fiecare duminică, aceștia se trezesc de dimineață și merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.
De asemenea, credincioșii se roagă, aprind lumânări, se spovedesc și se împărtășesc, pentru a se pregăti cum se cuvine de cel mai mare Praznic Împărătesc.
Citește și: Când începe Postul Crăciunului în 2024? Tradiții, obiceiuri și superstiții respectate în această perioadă
Ce NU ai voie să faci în postul Crăciunului
Postul Crăciunului reprezintă o perioadă plină de bunătate, iubire și smerenie. Iată ce lucruri sunt total interzise în cele 40 de zile!
- Credincioșii nu au voie să consume carne, lapte sau ouă.
- Consumul de ulei, vin și pește este interzis în zilele fără dezlegare, marcate în calendar.
- În zilele de sărbătoare care pică în post, nu ai voie să speli rufe, să coși sau să mături.
- Munca la câmp este interzisă în zilele marcate cu cruce roșie.
- Pe parcursul Postului, nu ai voie să faci nuntă sau botez.
Citește și: Se organizează sau nu nunți în perioada dintre Crăciun și Revelion? Puțini știu acest lucru
- Nu ai voie să dai de pomană produse care conțin alimente de origine animală.
- Dacă cineva îți împarte un pachet cu alimente, nu e bine să îl arunci.
- În noaptea de Sfântul Andrei să nu lipsească usturoiul de la ferestre și de la uși, deoarece a ține duhurile rele la distanță.
- Tot în noaptea de Sfântul Andrei, nu ai voie să mergi singur pe stradă sau în locuri părăsite, deoarece ce poți întâlni cu spirite sau strigoi.
Rugăciunea care se citește în post
Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:
întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului;
ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Sursa: doxologia.ro