Crăciunul se apropie cu pași repezi, așa că gospodinele au început deja să se gândească ce prăjituri să pregătească pentru cei dragi. Dacă și tu te numeri printre acestea, atunci ai ajuns unde trebuie. Iată câteva rețete de deserturi perfecte pentru Crăciun! Sunt gata foarte repede și sunt extrem de delicioase.

Rețete de deserturi perfecte pentru Crăciun

Rețetă pentru cozonac cu cacao, nucă și rahat

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină; 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie; un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Mod de preparare cozonac cu cacao, nucă și rahat

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare.
În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri.  Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul.

Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală. Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți, iar prima parte se împarte din nou în două.

Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.
Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Rețetă de turtă dulce

Ingrediente:

  • 500 g făină
  •  4 ouă
  •  9 linguri miere
  •  200 g zahăr pudră
  •  1 linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason.
  •  1 linguriță bicarbonat
  •  1 lingură zeamă de lămâie
  • Mod de preparare

Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, pe focul mic. Dă de pe foc după ce s-a omogenizat și lasă la răcit. Între timp, amestecă ingredientele uscat (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste. Frământă lent dar ferm aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că îi mai trebuie făină.

Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Acoperă castronul în care e aluatul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute. Încinge cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească. Dă-le la cuptor 10-15-20 de minute (în funcție de cât de mari ai format turtele), verificând din când în când să nu se ardă.

Rețetă pentru tiramisu

Ingrediente

  •  200 ml cafea tare
  •  40 ml coniac
  • 4 ouă
  • 50 g zahăr
  •  500 g mascarpone
  •  150 g pişcoturi
  •  2-3 linguri cacao
  • Mod de preparare

Se face cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase. Se pune zahărul peste gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer, reglat la o viteză medie, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul. Se mixează gălbenuşurile cu zahărul circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet. Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului, se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenuşuri.

Amestecul se mixează 1 minut, până ce se obţine o cremă omogenă, cu aspect lucios. Se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se aşază într-o tavă, ca în imagine. Peste pişcoturi, se pune 1/2 din crema de ma-scarpone. Se adaugă încă un strat de pişcoturi. Se întinde restul de cremă, iar deasupra se pre­sară cacao. Se pune la frigider cel puţin 3 ore.

prajituri, craciun, retete
Prăjituri de Crăciun Sursă: fotografie generată de DALL-E

Rețetă salam de biscuiți

Ingrediente

  • 500 g biscuiţi simpli
  • 100 g zahăr
  •  100 ml lapte
  •  100 g unt
  •  300 g rahat
  •  300 g nuci
  •  50 g stafide
  • 2-3 linguri rom
  •  3 linguri cacao
  •  1 linguriță coajă de lămâie sau de portocale
  • 1 linguriță zahăr pudră sau cacao

Mod de preparare

Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat. Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.  Biscuiţii se zdrobesc astfel încât să se obţină bucăţi mici de aproximativ 1 cm, iar rahatul se taie cubuleţe mici.

Într-un vas de 2-3 l se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacaua. Se amestecă bine până se omogenizează şi se lasă să se răcească. Se amestecă cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. Dacă se obţine o compoziţie prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi. Totul se pune pe o foaie din celofan pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.

Rețetă prăjitură inteligentă cu lămâie

Ingrediente prăjitură inteligentă cu lămâie

  • 4 ouă la temperatura camerei
  • esență de vanilie
  • 150 g zahăr
  • 125 g unt moale
  • 115 g făina
  • 450 ml lapte călduț
  • 50 ml suc de lămâie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • Pentru decor: zahăr pudră
  • Mod de preparare prăjitură inteligentă cu lămâie

Preîncălzește cuptorul la 160° și unge cu unt o tavă pătrată de 20/20 cm sau una rotundă. Alege o tava nu foarte mare ca lățime sau lungime, deoarece dacă nu este suficient de înalt aluatul în tavă, exista riscul să nu se poată stratifica. Separă albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă, până când aceasta rămâne pe paletele mixerului, atunci când îl ridici Freacă galbenușurile cu zahărul până obții o consistență cremoasă și ușoară. Adaugă untul și esența de vanilie, amestecă pentru 1-2 minute, apoi adaugă și încorporează făina.

Adaugă zeama și coaja de lămâie, apoi adaugă laptele treptat, până la omogenizare, urmat de albuțurile bătute. Albușurile trebuie amestecate cu o spatulă, nu cu mixerul, și trebuie adaugate tot treptat, cât mai delicat. Nu trebuie să omogenizezi aluatul, albușul trebuie să rămână oarecum vizibil în compoziție, deci încorporează albușurile superficial. Toarnă aluatul în tavă de prăjitură și dă-o la cuptor pentru aproximativ o oră sau până ce se colorează auriu, iar prăjitura trece testul scobitorii. Decorează prăjitură cu zahăr pudră.