Când pică moșii de toamnă anul acesta? Această informație este așteptată de toți credincioșii care se pregătesc ca la carte pentru această zi. Aceștia pregătesc pachete care de care mai alese pentru cei trecuți în neființă și le împart printre vecini. Iată când se va întâmpla asta în 2024, dar și ce se pune în pachetele respective!

Când pică moșii de toamnă anul acesta?

Creștinii ortodocși știu că această zi se cinstește cu puțină vreme înainte de a intra în Postul Crăciunului, care are o durată de 40 de zile. Anul acesta românii vor face pomenirea celor trecuți la cele veșnice la începutul lunii noiembrie. Mai exact, sărbătoarea pică pe 2 noiembrie, moment în care se țin slujbe în Biserică și se pregătesc pachete pentru a se oferi celor sărmani. Gospodinele obișnuiesc să împartă tot felul de bucate în memoria celor decedați.

Printre preparatele care se dau de Moșii de toamnă se numără plăcintele calde, indiferent că sunt făcute cu brânză, mere sau carne. De asemenea, în pachetele de pomană se mai pun dulciuri, brânzeturi și sarmale. Fructele nu lipsesc din lucrurile care se împart în această zi de mare sărbătoare pentru cei trecuți în neființă. Mai mult, credincioșii au grijă să pună ceva de băut, colivă, precum și farfurii, tacâmuri și pahare.

În plus, creștinii ortodocși merg mai întâi la slujba de la Biserică pentru a sfinți bucatele care ulterior sunt împărțite celor sărmani. În Muntenia există și obiceiul de a se pune un bănuț în pachetul care se oferă celui mai sărac din sat.

mosii de toamna, biserica, obiceiuri
Moșii de toamnă Sursă: fotografie generată de DALL-E

Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.