Probabil mulți au trecut pe lângă biserica impunătoare, Domnița Bălașa, însă sunt puțini care știu povestea din spatele clădirii impresionante. Acesta s-a născut în anul 1693 și a fost cea de-a 6-a fiică a lui Constantin Brâncoveanu. Viața ei nu a fost una tocmai plăcută, având parte de fel și fel de greutăți.

Ce s-a întâmplat cu Domnița Bălașa? Destin crunt

La doar 15 ani aceasta s-a căsătorit cu Manolache Lambrino, descendent al unei familii de vază. Până și la nunta sa au existat niște semne care nu prevestea decât ghinionul.

A urmat ca în anul 1714, toate acestea să se adeverească, domnița fiind aruncată în temnița femeilor din Stambul și  torturată ca să mărturisească unde își ținea comorile Vodă Brâncoveanu, scrie b365.ro. Apoi a urmat să fie vândută ca roabă în Caucaz, fiind într-un final recuperată de soțul ei. Pentru că și-a văzut tatăl și frații cum pieresc, când s-a întors în București a ridicat o casă, o școală, un azil pentru bătrâni și un lăcaș de cult.

Imagine reprezentativă pentru biserica Domnița Bălașa. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Biserica construită între 1881-1885 de către Familia Bibescu este încă și astăzi într-o stare excelentă, fiind de altfel și restaurată. Acolo își doarme somnul cel de vechi și prințesa, scrie adevărul.ro. Ea este situată pe strada Sfinţii Apostoli nr. 60 din sectorul 4.

Interesant este că aici nu au fost făcute niciodată slujbe de înmormântare, deoarece vrea să celebreze viața și a continuitatea spirituală. Interiorul său este unul spectaculos, fiind aduse vitralii tocmai din Germania.

Vineri, 16 august aici au fost fi  pomeniți Sfinții Martiri Brâncoveni, ocrotitorii spirituali și a fos oficiată slujba de sfințire a Altarului de vară și a noului lumânărar din curtea bisericii, informează Ziarul Lumina. Programul evenimentelor a început la ora 8:00 cu Utrenia, și a continuat de la ora 9:00 cu Sfânta Liturghie arhierească.