Iată 10 dintre cele mai inedite lucruri despre România! Cu toții știm că avem o țară minunată, deși probabil nu suntem în totalitate la curent cu tot ceea ce se întâmplă. Acest articol vă prezintă informații inedite, care poate vă vor face să vreți să cunoști și mai multe despre istoria țării.
Tu știai despre aceste lucruri fascinante?
1. Primul castel din Europa iluminat electric în totalitate a fost Castelul Peleș din Sinaia, scrie sinaia.group. Construcția acestui simbol al orașului, și nu numai a început în anul 1873 la cererea regelui Carol I, iar inaugurarea oficială a avut loc în anul 1883. Aici era reședința de vară a familiei regale din luna mai până în luna noiembrie.
Acest loc are și mai multe legende. Locul ar fi fost ales după ce o roată de la trăsura regelui s-a rupt. Aici, în timpul lucrărilor, muncitorii ar fi găsit peste 100 de plăci din aur, conform Playtech. Uneori pe la geamuri s-ar vedea și niște fantome, întruchiparea regilor. Chiar și soții Ceaușescu ar fi dormit aici o noapte, însă apoi nu ar fi vrut să revină din cauză că lemnul clădirii ar fi fost infectat cu o ciupercă.
2. România are cea mai înaltă biserică de lemn din Europa, Mănăstirea Săpânța-Peri din Maramureș. Construcția are 75 de metri și a fost construită în anul 1997. Frumusețea locului atrage anual mii se turiști din toate colțurile lumii.
3. Cea mai veche inscripție din lume a fost descoperită pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012.
4. Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon. Acesta măsoară 84 m înălțime și are numeroase legende. Unele dintre ele sunt despre tunelurile care s-ar afla pe dedesubt, în timp ce altele sunt din timpul construcțiilor.
Unde se afla satul unde urci pe scară?
5. În România există singurul sat unde se ajunge doar cu scara. Acesta se află în Ineleț, județul Caraș Severin. Acolo mai trăiesc doar câțiva locuitori, care coboară foarte rar la oraș pentru a-și procura alimente sau medicamente.
„Sunt oameni care trăiesc în aceste cătune izolate și ei coboară către Băile Herculane poate de câteva ori pe lună. Foarte frumoasă zona asta, specială”, a povestit Andreia Chiperi, într-un videoclip pe Youtube.
6. Poezia Luceafărul a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai lungă. În total, poemul lui Mihai Eminescu are 98 de strofe.
7. Petrache Poenaru a inventat stiloul în anul 1831.
8. Cea mai înaltă clădire din România este „Sky Tower”, parte a complexului Floreasca City Center din București. Ea măsoară 137 m și are 37 de etaje, conform Libertatea.
9. Salina Slănic Prahova este cea mai mare salină din Europa.
10. România deține recordul pentru cea mai mică bancnotă din lume. Ea măsura 27,5 × 38 milimetri.