Iarna va fi mai grea în mai multe locuri din lume, din cauza fenomenului „La Nina”. Potrivit meteorologilor, acesta va aduce precipitații mai multe decât în anii trecuți și temperaturile vor scădea considerabil. Află ce este „La Nina” și cum poate influența vremea.
Ce este La Nina?
La Nina este un fenomen climatic care se caracterizează prin temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de suprafață în estul Oceanului Pacific. Acestea influențează tiparele de vânt și circulația atmosferică globală, ceea ce duce la schimbări semnificative ale condițiilor meteo în multe regiuni ale lumii.
În timpul fenomenului La Nina, vânturile alizee, care suflă de la est spre vest de-a lungul ecuatorului, se intensifică. Acest lucru împinge apa caldă de suprafață spre vest, către Asia, și aduce în schimb apă rece din adâncurile oceanului către suprafață în apropierea coastei Americii de Sud.
Fenomenul afectează circulația atmosferică și poate duce la schimbări semnificative ale precipitațiilor și temperaturilor la nivel global.
Citește și: Până când va ninge în România? Meteorologii anunță iarnă în toată regula
Ce impact poate avea fenomenul La Nina asupra vremii
Efectele fenomenului La Nina asupra vremii pot varia în funcție de regiune. În general, poate duce la o iarnă mai rece și mai umedă în anumite regiuni, în vestul Americii de Nord.
În unele părți ale Asiei și Australiei, La Nina poate provoca secete severe. De asemenea, în anumite zone ale Oceanului Pacific, La Nina poate duce la o creștere a activității ciclonice.
Fenomenul poate modifica tiparele de precipitații în multe regiuni ale lumii, ducând la inundații în unele zone și la secetă în altele. Durata acestuia poate fi de câteva luni, până la doi ani.
Cum afectează La Nina clima din Europa
La Niña are un impact indirect asupra vremii în Europa. Fenomenul poate contribui la ierni mai reci și mai uscate în partea de nord a continentului, dar și în alte regiuni.
„În timp ce temperaturile cresc peste tot pe glob, Asia Centrală va rămâne friguroasă pentru moment. De îndată ce vom începe să avem intensificări ale vântului din est, acest aer siberian se va deplasa deasupra Europei și va face ca temperatura să scadă. Acesta este riscul cu care ne confruntăm, mai ales la începutul iernii,” a explicat Carlo Buontempo, director Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice, potrivit euronews.ro.
În România vremea s-a răcit considerabil de câteva zile și primul strat de zăpadă s-a așezat în zonele de munte. Pe timpul zilei, maximele înregistrate au fost cuprinse într 4 – 7 grade Celsius. Pe timpul nopții, temperaturile au coborât până la -7 grade Celsius în partea de nord a țării și până la -2 grade, în sud.
Citește și: Surpriză meteo în noiembrie. Pregătește-te pentru schimbări drastice în următoarele săptămâni!
Miercuri, 12 noiembrie, meteorologii au anunțat lapoviță și ninsoare la București, cu maxime de până la 5 grade Celsius. Mai mult decât atât, au prelungit codul galben de ninsori în mai multe zone din România.