Săptămâna aceasta, iubitorii de astronomie vor putea vedea aurora boreală cauzată de furtuni solare. Anunțul a fost făcut de Centrul de predicție a vremii spațiale al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA, notează CNN.

Furtuna poartă denumirea de G3, nefiind însă cea mai puternică. Ea și-ar fi atins deja apogeul marți, însă până pe data de 31 iulie aurora ar putea apărea oricând pe cer. Cum mulți se întreabă ce sunt, ei bine, sunt erupții de la suprafața soarelui care eliberează rafale intense de radiații electromagnetice. Ele au loc atunci când energia magnetică acumulată în atmosfera solară este eliberată brusc, după cum au explicat specialiștii de-a lungul timpului.

 Vezi unde pot avea efecte noile furtuni solare

În Scoția vor putea fi admirate cel mai probabil aurorele boreale, dar și în Illinois și Oregon, la sud. Și în  Australia s-ar putea să fie vizibile, după cum a anunțat Biroul de Meteorologie. De asemenea, în nordul Germaniei, nordul Europei și în Belgia ar putea fi observate cu puțin noroc, informează spaceweatherlive.com.

Pe data de 28 iulie, erupțiile au cauzat și câteva probleme, declanșând pene de curent radio pe unde scurte în porțiunea Pământului însorită, incluzând cea mai mare parte a Asiei și Australiei. În continuare, oamenii de știință așteaptă imaginile coronografului pentru a determina dacă o CME direcționată către Pământ urmează acestei activități intense, potrivit sursei menționate mai sus.

Imagine reprezentativă pentru furtunile solare. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

În luna mai, cea mai puternică furtună geomagnetică care a lovit Pământul în mai mult de două decenii a putut fi vizibilă inclusiv din mai multe zone ale României. Fenomenul a uimit o țară întreagă, având în vedere că așa ceva nu se obișnuiește aici.

”Soarele este de vină pentru că a suferit câteva erupții importante destul de intense, le spunem ejecții coronare de masă, acum câteva zile, 3 la număr. O erupție din asta presupune, de fapt, aruncarea de către Soare a materialului de pe el în spațiul cosmic, în jurul lui. Trei dintre erupțiile acestea au fost îndreptate înspre Pământ și ele au făcut câteva zile până la Pământ și când au ajuns aici au deformat, au modificat câmpul magnetic care de obicei blochează intrarea materialului în atmosferă”, a explicat atunci Adrian Șonka, conform EuropaFM.

Trebuie să găsiți în primul rând un loc cu cerul întunecat, departe de lumina artificială și să priviți spre nord. Pentru a putea surprinde spectacolul cu un aparat profesional, cel mai probabil aveți nevoie de un trepied.