Pepenele roșu este nelipsit de pe mesele românilor pe timp de vară. După ce acesta este savurat de toți cei ai casei, cojile ajung, de cele mai multe ori la gunoi. Ei bine, puține persoane știu ce rețetă spectaculoasă puteți pregăti cu ajutorul lor. Iată cum să faceți dulceață de coajă de pepene!

Dulceață de coajă de pepene

Această dulceață este una de-a dreptul spectaculoasă. După ce o vei încerca pentru prima dată, nu te vei mai sătura. Iată ce ingrediente ai nevoie și care este modul de preparare!

Ingrediente

  • Cojile de la un pepene roșu mare (aproximativ 1 kg de coji curățate de partea verde exterioară și de miezul roșu)
  • 500 g zahăr
  • 500 ml apă
  • Zeama de la o lămâie sau o linguriță de sare de lămâie (pentru a păstra culoarea și a accentua gustul)
  • O bucățică de scorțișoară (opțional, pentru un plus de aromă)
  • 1 linguriță de vanilie (opțional)
dulceata, coaja de pepene, reteta
Dulceață de coajă de pepene Sursă: fotografie generată de DALL-E

Mod de preparare

Cojile de pepene trebuie să fie curățate foarte bine de partea verde exterioară.După ce ai curățat bine, taie cojile în bucăți mici, de dimensiuni egale, astfel încât să se gătească uniform. Pune cojile tăiate într-o cratiță mare, acoperă-le cu apă și adaugă zeama de lămâie sau sarea de lămâie. Fierbe cojile timp de 10-15 minute, până când devin moi, dar încă își păstrează forma. Scurge apoi apa și clătește-le cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.

Într-o altă cratiță, amestecă zahărul cu cei 500 ml de apă și pune-le la foc mediu. Amestecă ocazional până când zahărul se dizolvă complet și începe să se formeze un sirop. Adaugă scorțișoara, dacă dorești, pentru un plus de aromă. Când siropul începe să fiarbă, adaugă cojile de pepene și lasă totul să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional. Fierbe dulceața timp de 30-40 de minute sau până când cojile devin translucide și siropul se îngroașă.

Spre final, adaugă vanilia, dacă dorești, și mai fierbe totul câteva minute. După ce dulceața este gata, las-o să se răcească puțin, apoi transfer-o în borcane sterilizate, închide-le ermetic și păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat.