În următorul articol veți vedea de unde puteți cumpăra ulei de măsline pur. Prețul acestuia este în continuă creștere, iar cel mai probabil, de accea în Uniunea Europeană au fost înregistrate tot felul de potențiale fraude, dar și etichetări greșite.

Acest lucru i-a neliniștit pe mulți și i-a făcut să se întrebe de 2 ori înainte de a mai achiziționa sticlele de ulei de măsline, deoarece nu-și doresc altceva în loc.

Cazuri de fraudă cu ulei de măsline

Spre exemplu, în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 50 de cazuri de acest gen, potrivit datelor furnizate cotidianului The Guardian în conformitate cu legislația privind libertatea de informare. În realitate însă ar fi mult mai multe cazuri, clienții fiind ușor de păcălit. Printre cele descoperite în ulei se numără pesticide, uleiuri minerale și fragmente de sticlă, mai notează sursa citată mai sus.

Printre țările unde au fost problem se numără Italia, Spania, dar și Grecia.

„Comisia are toleranță zero față de fraudă. Cu scopul de a oferi consumatorilor din UE ulei de măsline de bună calitate, Comisia organizează ateliere anuale și încurajează colaborarea între țările UE pentru a se asigura că aceste controale sunt puse în aplicare corect și asigură schimbul de informații relevante pentru cei care lucrează în domeniul uleiului de măsline”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pentru sursa menționată.

Prețul uleiului de măsline în Portugalia a crescut cu 69,1% în ianuarie 2024 față de anul trecut, cu mult peste media de 50% din UE, potrivit Eurostat, relatează Euronews. Și în Spania prețurile au depășit pragul de 60% față de anul trecut.

Imagine reprezentativă pentru o sticlă de ulei de măsline. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Cu toate astea, specialiștii recomandă în continuare să cumpărăm ulei de măslin din aceste țări însă ar trebui să fim foarte atenți la zone. Spre exemplu, Ikaria și Kalamata sunt celebre pentru măsline. Cel mai bine ar fi să mergem direct în fabricile unde se face uleiul, astfel încât să-l procurăm direct de la producător.

Dacă ajungeți în Italia ar fi bine să cumpărați din zonele Toscana, Umbria și Sicilia. Pentru Spania, recomandate sunt zonele Andaluzia, Catalonia și Valencia. Desigur și Portugalia este renumită, mai ales regiunile Douro Valley și Alentejo.