Vulcanul Etna, cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa a erupt din nou, în urmă cu doar o zi. Acest lucru a creat probleme în rândul celor care urmau să zboare spre Catania. Aeroportul a fost închis, iar toate zborurile au fost anulate sau deviate. Iată tot ce trebuie să știi despre această situație.

Vulcanul Etna a erupt din nou

Vulcanul Etna este situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de Catania și Messina. Acesta are o înălțime de aproximativ 3.350 de metri și este cel mai înalt din Europa. Pe lângă asta, Etna este și cel mai activ din Europa și erupe o dată la trei luni.

În urmă cu doar o zi, acesta a erupt, din nou și a creat vâlvă în rândul celor care trebuiau să ajungă în Catania. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că toate zborurile spre Catania sau dinspre Catania au fost suspendate sau redirecționate. Aceștia îi sfătuiesc pe toți cei care aveau programat vreun zbor spre această zonă să se informeze despre noile reglementări.  Autoritățile italiene au emis un cod roșu de zbor în zona Siciliei, informează gândul.ro, după ce s-a format o „fântână arteziană” de lavă și un nor de cenușă deasupra Cataniei. La începutul acestei luni, aeroportul din zonă a mai fost închis tot din cauza erupției vulcanului.

vulcan, etna, eruptie
Vulcanul Etna                                                                                                                  Sursă: fotografie generată de DALL-E

Localnicii sunt în feriți de pericol, de această dată. Autoritățile nu au evacuat nicio persoană din zonele apropiate vulcanului. Aceste erupții le dau mari bătăi de cap celor care locuiesc în zonă pentru că tone de cenușă se depun pe străzi. Astfel, autoritățile sunt obligate să impună și restricții de circulație.

Specialiștii susțin că urmează și alte erupții ale vulcanului Etna în următoarea perioadă, însă mult mai devastatoare decât cele de până acum.

Lucruri pe care nu le știai despre vulcanul Etna

Vulcanul Etna este activ de mai bine de 500.000 de ani, iar cea mai mare erupție a acestui vulcan a avut loc în 1669. La vremea respectivă, peste 15.000 de persoane au murit, în urma fenomenului.

Pe lângă faptul că este cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa, acesta este și cel mai periculos. În ultima perioadă au avut loc erupții destul de dese, însă niciuna nu a fost periculoasă. Ultima erupție importantă a vulcanului a avut loc în 1992.