Este o situația extremă în Italia, după ce vulcanii Etna și Stromboli au erupt. Din acest motiv, mai multe zboruri au fost perturbate, din cauza cenușii care s-a răspândit cu repeziciune, notează crisis24.garda.com.

Vulcanii Etna și Stromboli au erupt. Zona este în pericol!

Cel mai înalt și activ vulcan din Europa a erupt prima oară duminică seara, iar acum activitatea are loc în craterul Voragine. Din acest motiv, oficialii au decis să închisă aeroportul, cel puțin până când situația se îmbunătățește. De asemenea, Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia emite o avertizare de cod roșu pentru avioanele care trec prin regiune.

Și Departamentul de Protecție Civilă a emis o avertizare de cod galben din cauza evenimentul nefericit, potrivit AA.

Imagine reprezentativă pentru un vulcan care erupe. „Sursă: Fotografie generată de AI”

Etna a erupt ultima oară în decembrie 2023.

Cât despre vulcanul Stromboli, situat pe o insulă din Marea Tireniană, în sudul Italiei acesta a început să aibă activitate în jurul orei locale 16:10, conform Volcano Discovery. Din păcate, un  con activ, aflat direct deasupra Sciara del Fuoco s-a prăbușit, zona devenind un adevărat pericol.

Ultimele date arată că activitatea vulcanului s-a calmat treptat în cursul nopții, după cum se observă în semnalul seismic și alți parametri, mai notează sursa menționată.

În mediul online au apărut fel și fel de clipuri video cu vulcanii, în timp ce lava fierbinte se scurgea.

De ce erup vulcanii?

Vulcanii erup atunci când roca topită iese la suprafață, odată ce plăcile se mișcă. Erupțiile pot extrem de abundente, iar dacă presiunea este prea mare pot avea lor și erupții, scrie BBC. În acel moment magma explodează în aer și se sparge în bucăți numite tephra, care pot avea dimensiuni foarte mari.

Cenușa provocată în urma erupțiilor este și ea foarte periculoasă, mai ales pentru oameni, animale și sol.