Imagine reprezentativă pentru un avion. „Sursă: Fotografie generată de AI”

Poate de multe ori vă întrebați de ce întârzie avioanele, mai ales în perioada sezonului estival, atunci când cei mai mulți și-au planificat vacanțele. Ei bine, sunt mai multe aspecte care duc la astfel de neplăceri, ele nefiind provocate intenționat.

De ce întârzie avioanele?

Pilotul Alex Tăgurean a explicat pe platforma TikTok de ce se întâmplă ca aeronavele să nu plece la timp de la destinație, în contextul în care cei mai mulți turiști se manifestă nervos în aeroporturi. În primul rând, pilotul a spus că vara sunt cele mai multe avioane pe cer, așadar este mai dificil de operat din cauza restricțiilor de trafic.

De asemenea, războiul dintre Ucraina și Rusia fac ca zborurile să nu mai funcționeze în parametrii normali.

”Deasupra Ucrainei nu se zboară. Toată lumea ocolește Ucraina, iar acele culoare de zbor din preajma ei sunt foarte aglomerate. Trei la mână, dacă sunt zone cu furtuni, cu vreme rea, toată lumea le ocolește, asta se adaugă la întârzieri și la restricții, bineînțeles”, a precizat Alex Tăgurean.

 

În cel din urmă caz menționat, pasagerii nu vor primi despăgubiri. Totodată, fiind atât de multe plecări, este posibil ca și aeronavele să se mai strice, ceea ce va duce din nou la întârzieri, sau anulări. Dacă totuși situația nu se rezolvă rapid, atunci, pasagerii vor primi cazare și masă, notează Air Claim.

Problemele de securitate pot fi și ele menționate, deoarece sunt frecvent întâlnite și apar inopinant. Desigur, în acest caz, pasagerii pot cere despăgubirile aferente pentru neplăcerile cauzate. Defecțiunile din aeroport pot duce și ele la zeci de minute în plus de așteptare. Totodată, sistemul de operare poate da anumite erori, motiv pentru care activitatea este întreruptă.

Conform Centrului European al Consumatorilor din România, turiștii pot cere compensație, atunci când întârzierea este egală sau mai mare de 3 ore.

Care este valoarea compensației?

  • 250 EUR pentru toate zborurile de 1500 km sau mai puţin;
  • 400 EUR pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1500 km şi pentru toate zborurile cuprinse între 1500 şi 3500 km;
  • 600 EUR pentru toate celelalte zboruri, mai precizează sursa citată mai sus.