Muntele Athos este un loc în care oameni din toate colțurile lumii vin să se roage. În acest lăcaș de cult nu au voie femeile, ci doar bărbați. Acest subiect a fost de-a lungul timpului foarte dezbătut.

Iată ce trebuie să faci pentru a merge pe Muntele Athos

În primul rând, doritorii trebuie să depună o copie a pașaportului la Biroul pelerinilor din Muntele Athos. Acolo sunt 20 de mănăstiri în care pelerinii pot fi cazați pentru câteva zile, potrivit BBC. Cei ajunși aici povestesc adesea că au parte de o experiență inedită, mai ales că liniștea primează. Aici,  cu toții folosesc ora bizantină, în care ziua începe la apusul soarelui, nu la miezul nopții.

Chiar și într-o carte din secolul al X-lea scrie că „toată lumea știa că femeile nu au voie în mănăstirile bărbaților”.

Cu toate astea, Fecioara Maria ar fi ajuns pe Muntele Ahos, acolo existând o grădină cu numele ei.

„Una dintre tradiții este că Fecioara Maria a fost suflată în afara cursului când încerca să navigheze spre Cipru și a aterizat pe Muntele Athos. Și i-a plăcut atât de mult încât l-a rugat pe fiul ei să i-l dea ei, iar el a fost de acord. Ea singură reprezintă femininul pe Muntele Athos”, a explicat Graham Speake, pentru sursa citată mai sus.

Imagine cu un preot la Muntele Athos. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

De asemenea, în anul 2019, mai mulți cercetători ar fi descoperit oasele unei femei în cimitirul Mănăstirii Pantokratoros, semn că totuși nu acestea erau regulile. Niște rămășite au fost găsite și în timpul unor lucrări la capela Sfântului Athanasios din Athonitis. Ele ar fi ale unei femei pe nume Stasha, soția unui proprietar din secolul al XVI-lea, notează Greek Reporter.

Unii spun totuși că femeile nu au voie să pășească pe acest munte sacru astfel încât stilul de viață celibatar al călugărilor să nu fie pus în pericol. Pisicile sunt singurele care se pot plimba în voie pe acolo, conform quiltripping.com.

Nici pentru bărbați nu este tocmai simplu să intre acolo, având în vedere că doar 100 de ortodocși și 10 neortodocși sunt acreditați pe zi.

Alte locuri din lume unde doar bărbați sunt acceptați:

  • Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea
  • Muntele Ōmine din Japonia
  • Insula Okinoshima din Japonia
  • Herbertstrasse, Hamburg din Germania
  • Band-e-Amir National Park din Afganistan
  • Haji Ali Dargah Shrinedin Mumbai
  • Insula SuperShe în Raseborg, Finlanda