Vezi ce măsuri de protecție împotriva urșilor se iau în alte țări, asta după ce această problemă ia amploare în România. Zilele trecut, o tânără de 19 ani din Iași a fost sfâșiată de un urs pe traseul Jepii Mici din Bușteni. Diana se afla împreună cu prietenul său, atunci când animalul sălbatic a târât-o de picior, iar mai apoi a aruncat-o într-o prăpastie.

Impactul a fost fatal, o țară întreagă fiind șocată de cele întâmplate.

”Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire (…)Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos, trebuie să înțelegem că nu avem cum să lăsăm oameni să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie pentru distracție. Calea de mijloc trebuie găsită și sper că cei responsabili să găsească o soluție reală”, a transmis președintele Klaus Iohanis, potrivit Digi 24.

Desigur, imediat după nenorocire au fost discutate și soluțiile care se vor lua în continuare. Respectiv, Mircea Fechet, ministrul Mediului a spus că urșii ar trebui împușcați sau eutanasiați, deoarece relocarea nu e o soluție.

Ce măsuri de protecție împotriva urșilor se iau în țările civilizate

În alte țări, decidenții au conturat foarte bine niște măsuri împotriva animalelor sălbatice, în așa fel încât împătimiții muntelui să nu aibă probleme.

De exemplu, peste tot sunt plăcuțe cu ce ar trebui să facă turiștii în cazul în care se întâlnesc cu urșii. Mulți au spray-uri pentru urși, notează rei.com. Acesta trebuie folosit doar în cazul ursul se apropie extrem de mult.

De asemenea, în curând Japonia va testa un sistem de avertizare a urșilor cu inteligență artificială. În acest fel, autoritățile locale vor fi automat avertizate atunci când urșii se apropie prea mult de oameni, scrie The Guardian.

Imagine reprezentativă pentru un urs. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Și în Canada, acolo unde urșii grizzly pot ataca oricând sunt luate niște măsuri foarte stricte. În campinguri, turiștii își pot depozita mâncarea undeva la înălțime, în așa fel încât mirosul să nu atragă. Populația este mult mai conștientă de pericole, de aceea poate nu au nici atât de multe cazuri. La fel și achiziționarea tomberoanelor speciale pe care urșii le pot deschide sunt o soluție

Desigur, măsurile pot continua.  În prezent Austria, Germania și Elveția nu mai au niciun urs.

Joi, 11 iulie, un vânător din România care a mers în fel și fel de drumeții atât în țară, cât și în afară a spus că pentru moment informarea oamenilor este cheia.

Educație peste dominație (…)Soluția este o infrastructură decentă. În cazurile urșilor care vin la stână, investirea în garduri electrice ar ajuta 100% în loc de un ris doar mai redus prin omorârea câtorva urși”, a explicat acesta pe pagina de Facebook.

În România există în jur de 8000 de exemplare, cu jumătate peste media de animale care ar trebui să fie în țara noastră.