Problema urșilor în România revoltă din ce în ce mai mult oamenii. Cazurile în care turiștii au fost atacați sau chiar uciși au ajuns să fie tot mai dese, motiv pentru care decidenții ar trebui să ia niște măsuri imediate.
În cel mai recent caz, o tânără de doar 19 ani de Iași a fost târâtă de un animal sălbatic pe traseul Jepii Mici din Bucegi. Aceasta era cu prietenul ei, care a sunat disperat după ajutor. Din păcate însă, aceasta era deja decedată.
„Inițial am vrut altceva dar ea a zis să facem traseul ăsta, am zis că urcăm până la cascadă, să avem o după amiază minunată. A fost neașteptat, am încercat să sperii ursul dar nenorocirea s-a întâmplat, preferam să fiu eu”, a povestit prietenul Dianei, care avea viză de flotant pe București, notează ProTv.
După acest eveniment trist, ursul a fost împușcat.
Câte exemplare există în țara noastră? Problema urșilor în România, dezbătută la Bruxelles
În țara noastră există 8000 de urși, deși capacitatea este la jumătate, conform News Week. Recent, ministrul Mediului, Mircea Fechet a spus că cea mai bună soluție este ca animalele să fie împușcate.
„Acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri”, a spus acesta, potrivit sursei menționate mai sus.
Și vânătorii par să fie de acord cu măsura, mai ales că unele exemplare pot valora peste 10.000 de euro. Biologii zic însă că soluția e prevenția și monitorizarea, deoarece urșii nu au nicio vină că oamenii merg în habitatul lor, defrișează masiv pădurile, fie nu sunt hrăniți așa cum trebuie.
”Da, un urs poate să omoare un om, normal. Dar șansele ca un urs să omoare un om, comparat cu un câine (să omoare un om) sunt deja 1 la 150”, a mai adăugat Prof. Dr. Duro Huber, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, IUCN, pentru Euronews.
Până în iulie 2025, prin directiva Habitate, statele Uniunii Europene trebuie să trimită un raport Comisiei despre statusul speciei de urs brun, ceea ce înseamnă că reprezentanții trebuie să ia măsuri rapide, în așa fel încât nimeni să nu mai aibă de suferit.
Înainte de anul 1940 populația de urs în România era estimată la mai puțin de 1.000 de animale.