Peștera Krubera sau Voronya, așa cum mai este ea cunoscută este cea mai adâncă peșteră din lume! Aceasta se află în masivul Arabika, munții Caucazului de Vest din Georgia. Foarte mulți nici măcar nu au auzit de ea, însă împătimiții călătoriilor se încumetă să ajungă măcar o dată aici.

Ea a fost denumită astfel după geologul rus Alexander Kruber, traducerea fiind „Peştera Ciorii”.

Curiozități despre cea mai adâncă peșteră din lume. Tu știai de ea?

Această peșteră are 2.197 metri adâncime, potrivit Doza de bine, locul fiind unul și cu totul special. În anul 1956, mai mulți exploratori din Franța au coborât pentru prima dată sub 1.000 de metri, experiența fiind una destul de dificilă pentru ei.

Imagine reprezentativă pentru cea mai adâncă peșteră din lume. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Apoi, în anul 1960, cercetători din Republica Georgia au explorat-o până la o adâncime de 90 de metri, urmând ca în 2001 să fie doborât recordul de o echipă din Ucraina, care a coborât până la 1710 metri, notează National Geographic.

Ce altă peșteră ar putea doborî recordul?

Explorarea nu s-a terminat aici, deoarece în anul 2012, o echipă de scafandri a coborât până la 2.197 de metri, conform softschools.com. Totul a durat aproximativ 2 săptămâni, deoarece a fost nevoie de tot felul de săpături. Traseul până aici este unul extrem de dificil, din cauza  gropilor, prăpastiilor și tunelurilor. În peșteră ar exista chiar și cascade subterane înghețate, potrivit specialiștilor.

Momentan, locul nu a fost explorat în întregime, deoarece este extrem de greu de pătrund în ea. Există și întrebări numeroase privind tipul de creaturi care locuiesc în această peșteră, totul rămânând un mister până când o echipă curajoasă se va întoarce din nou acolo.

Unii zic că ar există o altă peșteră situate în regiunea Oaxaca din Mexic care ar putea doborî acest record, însă urmează niște cercetări ample în acest sens.