Ce s-ar întâmpla cu noi dacă Pământul s-ar opri din rotație? Această întrebare stă probabil pe buzele multor persoane. Ei bine, mai jos vă vom prezenta care sunt lucrurile care se pot întâmpla dacă, brusc, planeta nu s-ar mai roti. Consecințele sunt unele neașteptate.

Ce s-ar întâmpla cu noi dacă Pământul s-ar opri din rotație?

Un astronom de la o universitate renumită din Marea Britanie a explicat ce s-ar putea întâmpla cu locuitorii Pământului, în cazul în care acesta s-ar opri din rotație. Fenomenul neobișnuit ar putea aduce schimbări drastice pe Terra.

Oamenii vor rămâne ca și până acum, iar gravitate se va menține. Astfel, nimeni nu va fi aruncat brusc în spațiu, notează Space. Un alt lucru care îi va șoca pe toți locuitorii ar fi faptul că ziua ar dura șase luni, iar noaptea tot șase luni, diferit pentru fiecare jumătate de glob. Temperaturile din timpul zilei ar crește extrem de mult, iar cele din timpul nopții vor scădea considerabile. Oprirea Pământului din rotație ar putea afecta foarte grav clima. Diferențele de temperatură ar provoca vânturi puternice, uragane uriașe care ar avea proporții colosale, de dimensiunea unor continente.

rotatie, pamant, fenomen
Rotația Pământului Sursă: fotografie generată de DALL-E

Un alt lucru care ar dispărea odată cu acest fenomen ar fi câmpul magnetic al planetei noastre. Acesta ne protejează în momentul de față de radiațiile dăunătoare provenite de la particulele de la Soare și de la razele cosmice. Fără câmp magnetic, radiația din spațiu ar ajunge pe suprafața Pământului și ar îmbolnăvi oamenii. De asemenea, păsările care folosesc acest câmp pentru a se orienta spre casă nu ar mai reuși să ajungă în locul corect.

Pământul se rotește constant și nu există aproape nimic care ar putea să îl oprească. Există, însă, o excepție. Sigurul lucru care ar putea opri rotirea Terrei în jurul axei sale ar fi prăbușirea unei alte planete pe ea. Chiar dacă acest fenomen s-ar întâmpla, oamenii de știință sunt de părere că rotirea Pământului nu s-ar opri, ci doar probabil ar încetini.