Toată lumea a crezut că Anzii Cordilieri sunt cei mai lungi munți din lume. Ei bine, acest lucru este parțial adevărat. Dacă vorbim de munții de pe uscat, aceștia sunt, însă, adâncurile Atlanticului ascund altceva. Iată care este cel mai lung lanț muntos al Terrei! Acesta este ascuns sub ape.
Cel mai lung lanț muntos al Terrei
Dorsala Atlantică este cel mai lung și mai întins lanț montan de pe planetă. Lanțul muntos străbate Atlanticul de la nord la sud. Aceasta aparține unei formațiuni geologice continue, cu o lungime de peste 40.000 de kilometri (în alte variante 65.000 km), ce se extinde în Oceanul Planetar.
În cea mai mare parte, acest lanț muntos este ascuns de ochii lumii, aflându-se sub apele sărate ale Oceanului Atlantic. Sunt doar câteva locuri în lume unde vârfurile cele mai înalte care aparțin acestui formidabil lanț muntos răsar de sub ape. Acestea sunt sub forma unor insule. Surprinzător pentru mulți, una dintre aceste insule este chiar Islanda.
Islanda, țară al cărei teritoriu are un relief vulcanic și peisaje spectaculoase, reprezintă cea mai vastă porțiune a Dorsalei Atlantice, dintre cele aflate deasupra nivelului mării. Locul în care Dorsala Atlantică e cel mai ușor vizibilă este Parcul Național Thingvellir. Cea mai mare dintre formațiuni, pe nume Almannagjá, are aspectul unui veritabil canion. De-a lungul ultimilor 10.000 de ani, Valea Riftului Thingvellir s-a lărgit cu 70 de metri și s-a scufundat cu 40 de metri.
Munții Carpați, al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa
Munții Carpați reprezintă un lanț muntos și aparțin sistemului muntos central al Europei. Formează un arc cu o lungime de 1.500 de km și o lățime maximă de 130 km. Aceștia sunt cuprinși între Bazinul Vienei și culoarul Timocului.
Munții Carpați se întind pe teritoriul a șapte state: Cehia 3%, Slovacia 17%, Polonia 10%, Ungaria 4%, Ucraina 11%, România 51% și Serbia 4%. Sunt catalogați munți mijlocii sau scunzi, doar câteva sectoare depășesc 2.000 de metri în altitudine.
Ca și lungime, este cel de-al doilea lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, care au o lungime de 1.700 kilometri.