Ce faci în caz de incendiu? Este întrebarea pe care cei mai mulți o au în cap în momentul în care sunt puși în fața unei astfel de situații dificile. Deși mulți poate știu pașii pe care îi au de urmat, atunci s-ar putea să uite complet. Așadar, e necesar o dată la ceva timp să vă reîmprospătați memoria, pentru că niciodată nu se știe ce se poate întâmpla.

Mai ales cei mici, dar și cei în vârstă trebuie corect informați.

Ce faci în caz de incendiu? Iată pașii pe care trebuie să-i faci atent

1. Nu blocaţi căile de evacuare cu tot felul de lucruri inutile, deoarece dacă locuința vă este cuprinsă de flăcări nu veți mai avea timp de pierdut cu mutarea lor, potrivit ghidului întocmit de ISU Ialomița.

2. Dacă simțiți miros de fum în încăpere, anunțați pe toată lumea, iar dacă nu puteți să stingeți focul, sunați de urgență la 112.

Imagine reprezentativă pentru un incendiu. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

3. Este foarte important să-i ajutați și pe cei imobilizați, pe apropiați sau vecini să iasă afară. În cazul în care e nevoie să treceți prin foc, puneți-vă o pătură udă în cap pentru a vă proteja, recomandă ISU Vrancea.

4. Nu uitați că deplasarea prin camerele pline cu fum se face în genunchi sau târâş pe burtă, deoarece la acel nivel este mai puţin fum, și așa veți reuși să ieșiți cât mai repede afară.

5. Dacă cuiva i-au luat foc deja hainele, aruncați asupra lui un palton, o pătură, sau ceva care îl acoperă.

6. Foarte important este să nu intrați în panică și să faceți conștient fiecare acțiune.

7. În cazul în care hainele dvs iau foc nu vă speriați și culcați-vă pe pământ și rostogoliți-vă.

8. Nu folosiți niciodată liftul în cazul unui incendiu, ci folosiți scările.

9. Dacă nu puteți ieși din încăpere, deschideți geamul și amplasați cârpe ude în jurul ușii, în așa fel încât fumul să nu intre acolo. Sunați imediat după ajutor, fie strigați pe geam, dacă nu aveți un telefon la îndemână.

10.Nu te întoarce în casă pentru a lua obiecte considerate importante și mergi imediat la punctul de prim-ajutor, dacă ai fost rănit.