Rimelul este unul dintre produsele cosmetice pe care femeile le folosesc în rutina lor zilnică. Ei bine, multe dintre acestea nu știu la ce riscuri sunt expuse prin aplicarea greșită a acestui produs. Iată ce poți să faci dacă ți-a intrat rimel în ochi!
Ce poți să faci dacă ți-a intrat rimel în ochi?
Cu siguranță, și tu ai pățit măcar o dată să îți dai cu pensula de rimel în ochi. Acest lucru se întâmplă de multe ori din grabă sau din neatenție. Ei bine, acest lucru poate fi destul de periculos pentru sănătatea ochilor tăi. Din cauza rimelului intrat în ochi, pot apărea usturimi și iritații, caz în care e nevoie să cureți bine toată zona. Există, însă, și situații în care pot să apară complicații mai serioase din cauza acestui banal produs cosmetic.
Dacă se întâmplă ca rimelul să-ți ajungă în ochi, trebuie să acționezi cât mai rapid. Doar așa vei putea preveni complicațiile, iar disconfortul va dispărea mult mai rapid. Înainte de orice altceva, trebuie să clătești ochiul cu apă curată. Particulele vor fi spălate, iar iritația va fi calmată. Nu trebuie să te freci la ochi, pentru că astfel vei agrava iritația, iar rimelul se va răspândi pe o suprafață mai mare. Mai mult, așa ar putea crește riscul de zgârietură a corneei, mai ales dacă rimelul are particule mici sau grunjoase. Un alt lucru pe care trebuie să-l faci este să utilizezi picături oftalmice.
Picăturile destinate ochilor și lacrimile artificiale pot fi de mare ajutor pentru a calma iritația. Acestea vor putea, totodată, să curețe urmele de rimel rămase. În caz că nu scapi de aceste simptome, poți apela la ajutorul unui medic oftalmolog. Este important să previi asemenea incidente pentru a evita orice risc.
De ce este atât de periculos rimelul?
Rimelul este fabricat dintr-o combinație de ceară, pigmenți, apă și agenți de îngroșare sau conservate. Sunt multe produse pe piață care conțin anumiți compuși chimici, cum ar fi parabeni și conservanți, care pot să irite ochii. Aceste ingrediente sunt sigure, însă, atunci când sunt utilizate pe gene. În cazul în care intră în contact direct cu ochii, pot să ducă la iritații sau chiar la reacții alergice.
Din cauza rimelului, suprafața ochilor se poate irita și pot să apară senzații de arsură, mâncărime sau roșeață, simptome provocate de ingredientele chimice, care nu ar trebuie să intre în contact cu ochiul.
Un alt simptom este lăcrimarea excesivă. În acest fel, ochiul tău încearcă să se protejeze de substanțele străine și trebuie să producă o cantitate mare de lacrimi pentru a le spăla. Reflexul este unul natural, dar poate intensifica disconfortul provocat de rimelul intrat în ochi, mai ales dacă produsul nu este îndepărtat corespunzător.
Atunci când rimelul rămâne în ochi mai mult timp, poate duce la inflamații ale pleoapei sau chiar la conjunctivită. În alte cazuri mai grave, pot să apară reacții alergice, mai ales la persoanele care sunt sensibile la ingredientele pe care le conține acest produs. Mai mult, dacă rimelul este contaminat cu bacterii, acesta ar putea introduce microorganisme în ochi. Acest lucru crește riscul de a dezvolta conjunctivită bacteriană.