Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă? Această întrebare este foarte des întâlnită în această perioadă, mai ales că mai este foarte puțin până când zilele vor deveni mai scurte. Iată ce spun specialiștii despre riscurile la care suntem expuși odată cu această schimbare!
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă?
Nu toată lumea se bucură când trebuie să-și dea ceasul înapoi. Pentru unii, acest lucru poate fi chiar problematic. Cercetătorii au descoperit că în zilele de după schimbarea orei cresc cazurile de atac de cord. De asemenea, apar mai multe accidente pe șosele, la locul de muncă, și rata infracțiunilor poate crește ușor.
În primele zile după schimbarea orei, mulți oameni se simt obosiți sau iritați. Unii chiar au probleme cu somnul deoarece corpul nostru are nevoie de timp să se obișnuiască cu noul program.
„Trecerea la ora de iarnă și schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organism. Este un proces care, în situații normale, necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare. Este destul maximum o săptămână.
Totuși, e important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentație echilibrată și o activitate fizică susținută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, potrivit viva.ro.
Pentru o adaptare mai ușoară la ora de iarnă, încercați să vă culcați și să vă treziți la ore regulate. E bine să petreceți timp afară, la lumina zilei și să faceți mișcare moderată în fiecare zi.
Când trecem la ora de iarnă, corpul nostru are nevoie de ajutor să se obișnuiască, iar anumite alimente ne pot face adaptarea mai ușoară. De exemplu, fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune) sunt pline de grăsimi bune și ne dau energie. Fructele și legumele bogate în vitamina C întăresc sistemul imunitar și ne ajută să combatem oboseala. De altfel, alimentele bogate în vitamina B (cum ar fi cerealele integrale) ne ajută să dormim mai bine.