Peste doar câteva săptămâni, românii se vor bucura de o oră de somn în plus. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi, iar ziua va deveni mai scurtă. Iată când trecem la ora de iarnă!
Când trecem la ora de iarnă?
În fiecare toamnă, românii de pregătesc pentru o mică schimbare în rutina lor. Pentru unii, acest moment este extrem de așteptat, însă pentru alții nu. În noaptea de duminică, 27 octombrie spre luni, 28 octombrie ceasurile se vor da înapoi cu o oră. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Pentru mulți, această schimbare vine cu un beneficiu și anume o oră în plus de somn, însă alții se obișnuiesc greu cu faptul că se va întuneca mai devreme. România este, însă, una din țările care nu a renunțat la acest obicei. Peste 60% din țările lumii au eliminat deja această schimbare sezonieră a orei.
Cum ne adaptăm la această schimbare?
Deși nu s-ar crede, acestă schimbare de oră ne afectează destul de mult organismul. În primele zile după ce ora s-a dat, foarte mulți oameni sunt obosiți sau iritați, iar unii chiar au probleme cu somnul. Corpul are nevoie să se obișnuiască, cu noua oră și durează câteva zile până o face.
„Trecerea la ora de iarnă și schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organism. Este un proces care, în situații normale, necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare. Este destul maximum o săptămână.
Totuși, e important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentație echilibrată și o activitate fizică susținută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, potrivit viva.ro.
Pentru o adaptare mai ușoară la ora de iarnă, încercați să vă culcați și să vă treziți la ore regulate. E bine să petreceți timp afară, la lumina zilei și să faceți mișcare moderată în fiecare zi.