Foarte mulți oameni s-au întrebat cel puțin o dată, ce s-ar fi întâmplat dacă Pământul era cu adevărat plat. Chiar dacă această concepție a fost desființată cu secole în urmă, de către știință, continuă să fascineze și să stârnească dezbateri aprinse în anumite cercuri.
Ce s-ar fi întâmplat dacă Pământul era plat?
Oamenii știu de mii de ani că planeta este rotundă, dar credința într-un Pământ plat refuză să moară. Membrii Flat Earth Society și mai multe celebrități susțin că au astfel de convingeri. Iată ce s-ar fi întâmplat cu planeta noastră, dacă nu era rotundă cu adevărat.
1. Lipsa Gravitației pe Pământ
Oamenii știu de mii de ani că planeta este rotundă, dar credința într-un Pământ plat refuză să moară. Membrii Flat Earth Society și mai multe celebrități susțin că au astfel de convingeri.
Ei bine, ținând cont de principiile fizicii și științei, pe un Pământ plat nu ar fi existat gravitație. Potrivit geofizicianului James Davis, de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia, nu este clar cum ar fi funcționat, deoarece gravitația explică o gamă largă de observații terestre și cosmice.
Aceeași forță măsurabilă care face ca un măr să cadă dintr-un copac determină și luna să orbiteze în jurul Pământului și toate planetele să orbiteze în jurul soarelui. Oamenii care cred într-un Pământ plat presupun că gravitația ar trage direct în jos, dar nu există dovezi care să sugereze că ar funcționa așa.
Citește și: Motivul pentru care planetele sunt rotunde. V-ați întrebat vreodată?
Ceea ce știm despre gravitație sugerează că atrage totul spre centrul de greutate. Dacă Pământul ar fi plat, atracția ar fi pe orizontală. În plus, planeta ar fi ca un bol, unde poți merge în centrul şi pe muchia acestuia, dar pe laterale ar fi mai dificil. Nu numai oamenii şi alte ființe ar fi trase spre mijloc în acest caz, ci şi toată apa. Astfel, planeta noastră ar avea un ocean gigantic, lăsând marginile cu uscat.
2. Probleme solare
Pământul se învârte în jurul soarelui, deoarece este mai masiv și are mai multă gravitație. Dacă ar fi posibil să se oprească acea gravitație, planeta noastră s-ar îndepărta în linie dreaptă și ar ieși din sistemul solar. În schimb, impulsul liniar și gravitația soarelui se combină, rezultând o orbită circulară în jurul soarelui. Modelul Pământului plat plasează planeta noastră în centrul universului, dar nu sugerează că Soarele orbitează Pământul.
„Fără impulsul liniar, perpendicular, care ajută la generarea unei orbite, nu este clar ce forță ar menține soarele și luna plutind deasupra Pământului, în loc să se prăbușească în el.”, susține James Davis.
Citește și: Știi unde a aterizat asteroidul care a omorât dinozaurii? Răspunsul te va uimi!
3. Câmpul magnetic al Pământului
Nucleul solid al Pământului generează câmpul magnetic al planetei. Dar pe o planetă plată, acesta ar trebui să fie înlocuit cu altceva. Oamenii de știință susțin că fără un câmp magnetic, particulele încărcate de la soare ar prăji planeta. Mai mult decât atât, ar putea îndepărta atmosfera, așa cum au făcut-o după ce Marte și-a pierdut câmpul magnetic, iar aerul și oceanele ar scăpa în spațiu.
James Davis a explicat că mișcarea plăcilor tectonice și seismicitatea depind de un Pământ rotund, deoarece numai pe o sferă toate plăcile se potrivesc. Mișcările plăcilor de pe o parte a Pământului efectuează mișcări pe cealaltă parte. Pe un Pământ plat, nimic din toate acestea nu ar putea fi explicat în mod adecvat, scrie news.climate.columbia.eu.