Și stelele din sistemul nostru solar s-au format din nori uriași de gaze și praf. Pentru a explora cele mai îndepărtate zone ale Universului, astronomii utilizează telescoape amplasate atât pe Pământ, cât și în spațiu. Iată de ce planetele sunt rotunde.
Motivul pentru care planetele sunt rotunde
Ei au constatat că numeroase obiecte din spațiu au formă sferică, de la Pământ până la Soare, indiferent de distanță sau de caracteristicile fiecăruia.
Cu toții știm acest lucru, dar câți dintre voi v-ați întrebat vreodată de ce aproape toate planetele cunoscute sunt rotunde, și nu, de exemplu, în formă de cilindru sau cub?
Forma planetelor este în principal rezultatul gravitației, care concentrează materia într-un punct central, formând astfel un corp ceresc, și al echilibrului hidrostatic. Acesta reglează comportamentul materiei la nivel cosmic. În continuare, vom explica de ce planetele au o formă rotundă.
Ce este gravitația?
Atunci când vorbim despre gravitație vorbim despre o forță fundamentală care acționează între două obiecte cu masă, fără o orientare anume și la distanțe destul de mari.
Cu cât masa obiectului este mai mare, cu atât gravitația va fi mai puternică. Gravitația are un rol foarte important în Univers, deoarece datorită ei s-au format planetele, stelele și galaxiile.
Gravitația atrage materie din toate direcțiile, atrăgând particulele care se adună și formează o sferă perfect rotundă, indiferent de unghiul din care este privită. Acest proces este descris pe site-ul Universal-Sci.com ca începutul formării planetare, unde particulele de praf se adună treptat, crescând de la dimensiuni mici până la roci din ce în ce mai mari.
Ce este discul protoplanetar
Faptul că există gaz în discul protoplanetar, care este un disc circumstelar alcătuit din gaze lu praf, iar cu ajutorul lui se formează corpurile cerești. Cu ajutorul lui se particulele de material solid se unesc, motiv pentru care se formează o structură și mai mare, cunoscută sub numele de planetezimale.
Cu timpul, ele devin din ce în ce mai mari și atrag mai multă materie, motiv pentru care ajung să devină un singur obiect masiv. Cu toate că există riscul ca unele să se descompună, altele sunt destul de persistente sunt elemente importante când vine vorba despre construcția planetelor.
Ce influențează forma unei planete?
Planetele din sistemul nostru solar sunt diferite din mai multe motive. Acestea au dimensiuni diferite, sunt aflate la alte distanțe față de Soarele, unele sunt mari și gazoase, iar altele sunt mici și stâncoase.
În același timp, unele sunt mai rotunde decât celelalte, iar forma sferică este oferită de forța gravitațională.
Cu toate acestea, datorită faptului că în momentul în care se rotesc, acestea au viteze diferite, unele planete sunt mai turtite la poli, iar la ecuator mai bombate.
Forma aceasta se numește elipsoid oblat. Cu toate acestea, forma unei planete, viteza și direcția cu care se rotește ține foarte mult de prima stare a materiei care se formează.
Gravitația ține planetele împreună
Bruno Merin, șeful Centrului de Date Științifice al Agenției Spațiale Europene ESAC din Madrid, a mărturisit că planetele arată asemănător cu chiuvetele de bucătărie.
Mai exact, în fiecare planetă există o bucată de materie, iar fiecare are tendința să fie cât mai aproape de centrul gravitațional, iar materia se deplasează până în momentul în care ajunge la echilibru.