Pensia este un subiect extrem de dezbătut în România, mai ales după ce au existat schimbări majore vara aceasta. În momentul de față, oamenii își doresc să știe exact cum se calculează aceasta și câți bani bor primi. Iată ce pensie ar trebui să primească un român care are o vechime de 33 de ani în muncă!

Ce pensie ar trebui să primească un român care are o vechime de 33 de ani în muncă?

Românii trebuie să știe că s-au schimbat multe lucruri. Anumite perioade în care au muncit în domenii dificile, nu vor fi luate în calcul atunci când li se va stabili pensia. Este vorba despre perioadele petrecute în armată, în facultate sau în șomaj.

Pensionarii primesc, pentru fiecare an în care s-au găsit în situațiile de mai sus, doar 0,25 de puncte. Românii trebuie să știe că un punct de referință are valoarea de 81 de lei. Astfel, dacă pentru cei aflați în situație de șomaj, sau la facultate, această decizie se poate înțelege, dar nici românii care au făcut armata nu pot fructifica acei ani la pensie.

pensionari, pensie, calcul
Pensionari Sursă: fotografie generată de DALL-E

Mai există și  o altă categorie de români care nu va primi astfel de puncte. Este vorba de cei care deja au împlinit 65 de ani, dar aleg să își mai continue munca încă 5 ani. Anii munciți după această vârstă nu sunt luați în calcul la stabilirea pensiei.

De exemplu, românii care au muncit între 20 și 25 de ani nu primesc niciun punct și prin extensie niciun ban, în plus. Cei care au lucrat 25 de ani primesc 0,5 puncte, adică 40 de lei în plus. Deja la 30 de ani munciți ajungem la un bonus de 202 lei.

Evident, această sumă crește odată cu anii munciți, iar la 35 de ani în câmpul muncii se acordă 506 lei în plus. În același timp, la 40 de ani, vorbim despre 911 lei extra.