Iată cine va primi bani în plus la pensie. Începând din luna septembrie, românii vor trebuie să încaseze venituri în plus, după cum au promis autoritățile. Mulți dintre pensionari au fost induși în eroare și încă nu știu dacă pensiile lor se vor majora semnificativ, chiar dacă ei speră asta din tot sufletul. Prețurile s-au mărit considerabil, iar unii își calculează foarte atent fiecare bănuț în parte.
Vezi dacă tu primești bani în plus la pensie
Recent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a vrut să-i lămurească pe vârstnici, astfel a publicat o listă cu veniturile luate în calcul la stabilirea și recalcularea pensiilor, după noua Lege 360/2023. Reprezentanții au întocmit în acest sens o listă a veniturilor permanente și una cu veniturile nepermanente.
Potrivit avocatnet.ro, în prima categorie intră sporul de vechime în muncă, sporuri, indemnizaţii şi majorări ale retribuţiei tarifare, sporuri acordate de către ministerele de resort, sporuri cu caracter permanent și altele.
Veniturile neparmanente însă sunt cele care trebuiesc neapărat dovedite prin adeverințe. Aici se regăsesc premiile anuale, al 13-lea salariu, indemnizaţiile de muncă nenormată și alte sporuri. În cazul adeverințelor, trebuie să se țină cont de datele de identificare a persoanei, denumirea unităţii, perioada în care s-a lucrat, specificarea funcţiei, denumirea sporurilor, și perioada în care s-a acordat.
„Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, a transmis CNPP, conform sursei menționate mai sus.
De asemenea, ministrul muncii Bucura Oprescu a dat asigurări că sunt bani suficienți pentru măriri. Tot aceasta a spus că dacă cresc 3.000.000 de pensii la un efort lunar de 2.500.000.000 lei, rezultă o creștere medie a pensiei la recalculare de 830 lei, conform NewsWeek.
Formula de recalculare a pensiilor
VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
VPR =81 lei
Punctele = contributivitate + stabilitate + puncte pentru perioade asimilate.