Lavanda este o plantă dulce, parfumată și mereu liniștitoare. Aceasta este folosită în diverse produse cum ar fi uleiurile esențiale. Pe lângă asta, lavanda mai este transformată și în produse culinare cum ar fi ceaiul. Iată ce beneficii are ceaiul de lavandă pentru organismul tău!
Ce beneficii are ceaiul de lavandă?
- Somn mai bun
Destresați-vă cu o ceașcă de ceai de lavandă înainte de culcare. O ceașcă aburindă de levănțică este folosită de mult timp pentru tratarea tulburărilor de somn, deoarece planta aromatică ajută la calmarea funcțiilor creierului. Există multe ceaiuri de detensionare împotriva anxietății, dar lavanda este considerată a fi una dintre cele mai bune.
- Fără dureri menstruale
Această plantă dulce liniștitoare reduce inflamația, calmează organismul și minimizează spasmele musculare. Studiile au arătat că femeile tinere care au inhalat mirosul de lavandă timp de 30 de minute pe zi în primele 3 zile ale ciclului lor au avut mai puține dureri.
- Protejează pielea
Există un motiv pentru care uleiul de lavandă este atât de frecvent utilizat în produsele de îngrijire a pielii, deoarece puterea vindecătoare a acestei plante aduce o abundență de sănătate pielii tale.
- Echilibrează-ți sistemul imunitar
Există o mulțime de ceaiuri minunate care sunt considerate ceaiuri care stimulează imunitatea și energia, iar lavanda este unul dintre ele. Antioxidanții și proprietățile antiinflamatorii fac ca lavanda să fie extrem de benefică pentru sistemul imunitar. Menținerea unui sistem imunitar sănătos și care funcționează la capacitate maximă este o modalitate sigură de a reduce riscurile de îmbolnăvire și de a fi în topul sănătății. Se spune că ceaiul de lavandă conține multă vitamina C, magneziu, calciu și o mulțime de alți nutrienți care ajută organismul să lupte împotriva tuturor tipurilor de infecții.
-
Suport pentru sistemul digestiv
Fie că vă confruntați cu balonare, greață, dureri de stomac, indigestie sau crampe , ceaiul de lavandă poate calma organismul, reduce spasmele musculare și folosește aceeași magie antispasmodică pentru a reduce gazele inconfortabile și pentru a vă eficientiza sistemul.
Se spune că mirosul de levănțică declanșează producția de bilă, care poate ajuta la descompunerea alimentelor, în timp ce mirosul calmant poate ajuta organismul să păstreze mai puțină tensiune.
- Ajută în afecțiunile respiratorii
Înainte de a vă servi ceaiul de lavandă, respirați adânc și lăsați aroma luminoasă și primăvăratică să vă deschidă toate căile respiratorii. Pentru cei care se luptă cu problemele respiratorii, lavanda poate da o mână de ajutor pentru a face viața mai confortabilă. Proprietățile antimicrobiene și antiinflamatorii acționează asupra mușchilor din piept și gât, facilitând respirația și eliminând în mod eficient orice bacterie care ar putea cauza răceli toracice, tuse și congestie.
- Ușurează simptomele anxietății
Dintre toate parfumurile din lume, niciunul nu vă poate ghida înapoi la glorioasa stare de liniște mai mult decât lavanda.
Studiile clinice efectuate recent au arătat că consumul de ceai de lavandă la vârsta adultă poate ajuta la ameliorarea simptomelor și sentimentelor de stres și anxietate.
-
Vindecarea rănilor
Tăieturile, arsurile și orice fel de pete și răni ale pielii se vor bucura de proprietățile vindecătoare ale lavandei.
Această floare parfumată poate ajuta la producerea de colagen în piele, ceea ce favorizează vindecarea. Un studiu recent a arătat că aplicarea topică de ulei de lavandă timp de 14 zile a avut un impact semnificativ asupra reducerii suprafeței rănii.
- Ajută la creșterea părului
Deși sunt necesare mai multe studii pentru a stabili cu adevărat aceste rezultate, constatările preliminare ne-au făcut să credem că lavanda vă poate ajuta părul să crească.
Pentru cei care suferă de căderea părului sau pentru oricine tânjește după șuvițe lungi și luxuriante, rezultatele uleiului de lavandă în creșterea părului și studiile pe animale indică un potențial succes.