Cresc prețurile alimentelor în 2025! Coșul de cumpărături poate fi mai scump chiar de la 1 ianuarie, iar acest lucru îi va afecta pe mulți români. Iată 5 sfaturi care te vor ajuta să economisești!

Coșul de cumpărături va costa mai mult în 2025

Prețurile vor crește semnificativ de anul viitor, dacă Guvernul decide să elimine facilitățile fiscale acordate angajaților din sectorul agricol și alimentar. În ultima perioadă au apărut tot mai multe schimbări legate de taxe și impozite.

„Ne-ar impacta cu 5 milioane de euro anul viitor. Doar partea de creștere de salarii, ca să putem menține nivelul de salarizare net actual, ceea ce vă dați seama că noi nu putem câștiga din productivitate. Deci asta ar însemna din nou inflație și măriri de prețuri. Deci, pentru noi, încă o dată, anul 2025 pentru noi este foarte important din perspectiva predictibilității afacerii noastre”, a declarat Radu Timiș – director în cadrul grupului Cris-tim, conform antena3.ro.

Planul fiscal pe termen mediu transmis de Guvern la Bruxelles prevede o lege care poate intra în vigoare în prima parte a anului 2025. Aceasta propune reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor. Reducerea se va face gradual, în perioada 2025- sfârșitul anului 2028. Momentan, planul fiscal nu se aplică și pentru angajații din domeniul agroalimentar.

Citește și: Ultima tranșă de vouchere sociale 2024. Când intră banii pe card și cum îi poți folosi?

Pentru a susține producătorii români, autoritățile vor să deruleze programe de sprijinire a procesării, cum ar fi „InvestAlim”, program ce oferă 50 de milioane de euro, pentru a-și dezvolta capacitățile.

Coș de cumpărături
Coș de cumpărături, în magazin. Imagine generată de IA/DALL-E

5 sfaturi pentru a economisi banii

1. Pregătește o listă de cumpărături, înainte de a pleca de acasă. Este bine să o respecți și să eviți produsele de care nu ai nevoie în viitorul apropiat.

2. Pentru a economisi bani, este indicat să compari prețurile. Poți folosi aplicațiile mobile sau să consulți ofertele magazinelor pe care le vizitezi de obicei. Cumpără produsele pe care le folosești, atunci când le găsești la ofertă. Cele neperisabile pot fi achiziționate în cantități mai mari.

3. Un alt truc de a economisi bani este să gătești mai mult acasă. Preparatele tale vor fi mereu mai sănătoase și vei economisi bani, deoarece nu mai ești nevoit să comanzi mâncare gata preparată.

Citește și: Pensiile cresc din nou, dar nu pentru toată lumea! Cine nu va primi bani de la 1 ianuarie 2025?

4. Încearcă să cumperi legume și fructe de sezon, deoarece sunt mai ieftine. Nu uita să pui în coșul de cumpărături doar cantitatea de care ai nevoie.

5. De cele mai multe ori, alimentele procesate sunt mai scumpe decât cele de bază. Fii atent la etichetele produselor și alege să mănânci sănătos, la prețuri rezonabile!