Conform unor cercetări realizate recent, se pare că românii dorm mai mult decât alte nații din estul Europei. Se pare că aceștia încearcă să recupereze în weekend orele pe care le pierd în cursul săptămânii. Tu știi câte ore dorm românii pe noapte? Media este una de-a dreptul surprinzătoare.

Câte ore dorm românii pe noapte?

Un studiu realizat recent a scos la iveală detalii pe care puține persoane le cunoșteau despre români. Se pare că aceștia sunt fani ai somnului și profită de fiecare dată când au ocazia. Românii dorm în cursul săptămânii aproximativ 7,2 ore pe noapte. Sâmbăta și duminica ajung chiar și la 8,1 ore. Aceste ore sunt destul de multe comparativ cu sârbii care dorm doar 6 ore pe noapte și care, pe deasupra, sunt și matinali.

Tot același studiu susține că românii nu au un orar constant de odihnă. Cei mai mulți au obiceiul să ațipească în hainele de serviciu, iar 35% preferă să doarmă singuri. Acest lucru se întâmplă chiar dacă au un partener sau o parteneră. De aici s-a ajuns și la concluzia că partenerul sforăie.

„Sforăitul este un prim semn că se întâmplă ceva cu noi și atunci calitatea vieții e alterată pentru că somnul începe să fie fragmentat, ne trezim obosiți, trebuie să bem cafele. Este asociat și cu sedentarismul, cu obezitatea, cu fumatul, partea de consum de alcool”, a declarat  Iuliu Cătană, medic primar chirurg ORL somnologie, pentru StirileProtv.ro.

somn, studiu, romani
Somn Sursă: fotografie generată de DALL-E

Specialiștii recomandă să dormim același număr de ore în fiecare seară și să nu mai încercăm să recuperăm orele pierdute.

„Ar fi de preferat să dormim cam același număr de ore în fiecare zi. Noi suntem obișnuiți ca în weekend să vrem să dormim mai mult, dar asta nu asigură un somn de o calitate mai bună. Un somn scurt până în jumătate de oră și eventual cât mai aproape de prânz este benefic”, a declarat Dr. Olivia Roșu, media specialist neurolog.