Cu siguranță, și tu te-ai întrebat măcar o dată care este diferența între un ciclon, o furtună și o tornadă? Ei bine, specialiștii au explicat acest lucru recent, după ce apariția ciclonului Ashley a creat mare vâlvă în România. Iată tot ce trebuie să știi despre asta!

Care este diferența între un ciclon, o furtună și o tornadă?

Aceste trei fenomene sunt fenomene meteorologice extreme și pot fi foarte periculoase pentru populație. Ele se diferențiază prin câteva caracteristici destul de simple. Iată care sunt acestea!

Ciclonul este caracterizat de o mișcare circulară a aerului. Spre deosebire de furtună, pentru a se forma, ciclonul are nevoie de un centru de presiune scăzută. În funcție de zonele în care se formează, ciclonul poate fi tropical sau extratropical. În momentul în care intensitatea acestuia crește, avem de-a face cu un uragan. Uraganul, în schimb, este un tip de ciclon tropical. Singurele diferențe dintre cele două sunt date de localizarea lor geografică și de intensitatea lor. În timp ce uraganele se formează în Pacificul de Est și Atlantic, cicloanele iau naștere în Pacificul de Sud și Oceanul Indian.

tornada, ciclon, furtuna
Fenomene extreme Sursă: fotografie generată de DALL-E

Tornada, la rândul ei, este un fenomen meteorologic extrem, dar care se deosebește de ciclon datorită razei sale de acțiune. În timp ce ciclonul se poate întinde pe mii de kilometri și poate dura zile întregi, tornada este mai localizată. Aceasta ia naștere ca un vârtej rotativ care începe de la baza unui nor și atinge solul. În ceea ce privește durata sa, tornada acționează câteva secunde sau câteva zeci de minute. În ciuda intervalului scurt de acțiune, aceasta este suficient de puternică pentru a provoca distrugeri.

Furtuna este și ea un fenomen meteorologic extrem. Aceasta se caracterizează prin condiții atmosferice severe, precum precipitații, grindină, ninsoare, dar și descărcări electrice. Furtuna ia naștere atunci când masele de aer cald din atmosferă se întâlnesc cu masele de aer rece.

Indiferent de forma lor, aceste fenomene meteorologice puternice sunt periculoase. Toate reprezintă o amenințare pentru siguranța publică, iar în cazul producerii lor, avertizările meteorologice sunt esențiale pentru a diminua riscurile.