În urmă cu câteva zile, românii au fost de-a dreptul îngroziți de ciclonul Ashley care ar fi trebuit să ne lovească țara duminică seara. Acesta s-a lăsat așteptat ore bune, iar până la urmă nu a mai apărut. Un expert în domeniul meteorologiei a spus adevărul despre ciclonul Ashely pe care l-a numit ca fiind doar „o găselniță românească”.

Adevărul despre ciclonul Ashley

Ciclonul Ashley ar fi trebuit să ajungă în România duminică seara și s-a creat o mare vâlvă în mediul online. O mulțime de persoane au stat cu sufletul la gură și s-au temut de ce e mai rău. Ei bine, acest fenomen nu s-a mai întâmplat, ci țara noastră a avut parte doar de o ploaie zdravănă.

Un expert în domeniu, conf. Dr. Lucian Sfîcă a făcut lumină în acest caz. Acesta a dezvăluit de ce Ashely a fost doar un factor care a isterizat populația.

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic.

În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.”, a declarat expertul, conform click. 

ciclon, ashley, informatii
Ciclonul Ashley Sursă: fotografie generată de DALL-E

Ciclonul a fost doar „o găselniță pur românească”

Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră – asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) – în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice.

Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.

Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”, a mai adăugat Conf. dr. Lucian Sfîcă.